През май и юни 2020 г. температурата на повърхността по цялата Земя ще бъде над средните показатели. Това се съобщава на официалния бюлетин на Световната метеорологична организация.

В документа се посочва, че повишаването на температурата на морската повърхност на по-голямата част от Земята ще доведе до повишаване на температурната норма на сушата. Това ще бъде по-забележимо в тропическите ширини, както и в по-голямата част от Северното полукълбо.

Учените са уверени, че тези процеси са пряко свързани с глобалното затопляне на планетата. Дадената прогноза е получена въз основа на „моделиране на глобални прогнози от центрове по целия свят, акредитирани към Световната метеорологична организация (СМО).

Генералният секретар на СМО Петери Таалас е отбелязал, че в контекста на продължаващата пандемия на коронавирус, човечеството повече от всякога се нуждае от надеждни прогнози за времето, тъй като температурата и възможните валежи оказват голямо влияние върху икономиките на регионите и здравните системи, които са под силен натиск в условията на пандемия.

Превод и редакция: БЛИЦ