Балканският полуостров ще спаси гръцкият туризъм. Това заяви климатологът проф. Георги Рачев в ефира на bTV.

„Преди 30 години напуснах Желязната завеса и заминах за Виетнам. Имах жълта книжка, ама не, че съм луд, а че съм имунизиран срещу холера, треска и че редовно пия хапчета“, посочи още той.

„Докато не паднат границите вътре в Европа, и после де паднат другите граници, не можем да говорим за сериозен туризъм, но за съжаление има голяма неяснота“, каза проф. Рачев. 

„Трябва да има идея, трябва да има стратегия. Не само България, всички южни членки на ЕС се препитават от туризъм“, коментира той.

По думите му през лятото на всички вируси им е трудно. „По-интензивна е слънчевата радиация. Всички вируси на слънчева светлина живеят буквално минути“, заяви експертът.

„Европа вече не е в топ 5 на страните с най-много новозаразени. Всички страни, които изживяха т.нар. горещ период – Китай, Филипините, Виетнам. В 100 милионен Виетнам няма смъртен случай.

Но там започва сезонният мусон, за който е характерно топлото и влажно време“, коментира той и посочи, че скептиците, които дават Австралия за пример, трябва да имат предвид, че говорим за цял континент. „Трябва да смятаме на милион души“, заяви той.

Проф. Рачев коментира и отпускарския сезон и ще бъдат ли възможни почивките тази година.

„Ще стигне ли времето от 12 часа, когато напускаш, до 2 часа, когато се настаняваш, да се дезинфекцира ли стаята? Ще напуснеш по-рано и ще си тръгнеш по-късно. Това не е толкова фатално.

Изхранването как ще стане? Бизнесът трябва да се вдигне. Ще ходиш по бански и по мононики и с маска, малко иронично звучи, но всичко това трябва да се каже на потребителя“, смята той.


Проф. Рачев коментира и какво време ни чака това лято.
 

Слънчевото и топло време ще продължи до 20 май, минималните температури също ще бъдат високи, прогнозира климатологът. 

До този момент май месец се движи с 3,5 градуса по-ниска температура от нормалното, обясни той. 

„Това, че ще прегърми и превали е нормално, това ако не се случи през май, значи нещо не е наред“, посочи още проф. Рачев. 

По думите му следващите дни ще имаме слънчево и топло време с ниска влажност, което е перфектно за неразпространението на коронавируса. 


„Навънка е убийствено времето. Ужасно слънчево и лазурът е навсякъде. Утре следобед ще е малко по-облачно и може да превали. Но днес - ръчичките на слънце за 5 минути, защото слънцето ще унищожи всичко от вируса.

„Следващия уикенд ни чака доста топло време. Днес и утре ще е много топло“, прогнозира синоптикът.

Що се отнася до прогнозите за лятото, климатологът заяви, че има леко разминаване в прогнозите на американците и на европейците.

„Според прогнозите за лятото на американците юли ще е сравнително нормален с малко повече валежи. Това е аномалията за юли. Средноевропейският център за климатични прогнози дава точно обратното. Дава по-сухо и горещо време, за разлика от американците. С градус-градус и половина по-високи от нормалното“, посочи той.

„Европейците дават сух сезон. За август, когато държавата абдикира и всички излизат отпуска, ще е перфектно за почивка. Не само за море, но и за планината“, заяви експертът.