Специалисти от университета Къртин в Австралия констатираха, че вулканично изригване, наблюдавано от ранни хора, всъщност е станало 245 000 години по-късно, отколкото смятаха повечето учени, съобщават световните агенции. 

Следователно очевидци на катастрофата са били съвременни хора, а не неандерталци. Специалистите са установили възрастта на стъпките, оставени от прародители на човека в слоя пепел, който се образувал при изригването на вулкана Чакалар на днешната територия на Турция преди хиляди години.

За целта образци от пепелта са изследвани посредством два метода - датиране въз основа на радиогенен хелий и космогенен хлор. Първият метод позволява да се определи възрастта на зърната циркон във вулканичните скали, а вторият - да се заключи колко дълго пепелта е била на повърхността.

Първоначално се предполагаше, че следите са от неандерталци, живели през плейстоцена. Получените резултати обаче разкриват, че следите са много по-скорошни - оставени са от съвременни хора, живели преди 4700 години, през бронзовата епоха.

По мнението на специалистите, хората са наблюдавали вулкана от безопасно разстояние, когато активността му намаляла. Същите представители на Хомо сапиенс са създали скални рисунки недалеч от мястото, където са открити стъпките.