Изследване от 27 февруари, публикувано в медицинската платформа на университета Йейл, показва, че коронавирусът не се предава при стандартен секс.

Лекари от епицентъра на инфекцията - в Ухан, са открили, че предаването й е невъзможно чрез вагинален секрет.  

Изследвани са 35 жени, на които са взети проби, като само една от тях е била положителна, но от ануса. Пробите са изследвани чрез стандартните реактиви, ползвани сега по света за определяне на наличието на Ковид-19.

Жените са били на възраст между 37 и 88 години, като повече от 50% от тях са имали и хронични заболявания. Статистиката от изследването сочи, че едва 42 на сто от инфектираните с коронавируса са го предали и на партньора си, но не чрез секс, а чрез други секрети.

По-рано днес излезе друго изследване на китайците, според което заразата се предава и чрез урина и фекалии. И изрично предупреждават, че златният стандарт за определянето на наличието на коронавирус е PCR тест заедно със скенер на гръдния кош заради все повече увеличаващите се случаи на фалшиво отрицателни проби за коронавируса.

В същото време епидемиолози от САЩ предупредиха, че докато не започнат същинските серологични изследвания върху заболелите, няма как да се мисли за ваксина или за спиране на епидемията. 

Учените и медиците в Китай са на мнение, че според техните данни за разпространението на заразата към момента смъртността ще започне да намялява. Застраховат се обаче, че при евентуална втора или следваща вълна на коронавируса той може да я повиши заради мутациите, които и сега се наблюдават. 

Италианските вирусолози още миналата седмица направиха предположение, че вирусът е мутирал за предаване от дивите животни (като прилепите и панголините) на хората между 20 и 25 ноември миналата година, когато най-вероятно е започнало и разпространението му в Ухан.

Днес са известни 2 мутациите на Ковид-19, а един пациент в САЩ и един в Австралия са доказано инфектирани и с двата щама.