Нещо "мистериозно" се случва в Африка, което озадачава учените, казва Вафаа Ел Садр, ръководител на катедрата по глобално здраве в Колумбийския университет.

„Африка няма ваксините и ресурсите за борба с COVID-19, които имат Европа и Съединените щати, но някак си се справят по-добре“, казва тя.

Изследователи в Уганда казават, че пациентите с COVID-19 с висок процент на малария е по-малко вероятно да страдат от тежко заболяване или да умрат, отколкото тези с ниска история на заболяване.

„Мислехме, че ще видим по-висок процент на отрицателни резултати при хора с анамнеза за инфекции с малария, защото точно това се наблюдава при пациенти, които са били едновременно заразени с малария и ебола“, казва Джейн Ачан, старши научен съветник по маларията. "Всъщност бяхме доста изненадани да видим обратното - маларията може да бъде защитна."

Деви Шридхар, ръководител на отдела за глобално обществено Университета в Единбург, казва, че африканските лидери имат заслуга за това, че действат бързо, затваряйки границите си дори преди пристигането на COVID-19.

„Не винаги е най-важно колко пари имате или колко оборудвани са болниците ви. Мисля, че има различен културен подход в Африка, където тези страни са подходили към COVID-19 с чувство на смирение, защото са страдали от неща като Ебола, полиомиелит и малария“, казва Шридхар. 

През последните месеци коронавирусът удари Южна Африка и според съобщенията е убил повече от 89 000 души, най-големият брой смъртни случаи на континента досега. Но в момента африканските власти не съобщават за огромния брой неочаквани жертви, които може да са свързани с коронавируса.

Данните на СЗО показват, че смъртността в Африка е само 3 процента от общата глобална смъртност. За сравнение, смъртността в Америка и Европа е 46% и 29%.

В Нигерия, най-гъсто населената страна в Африка, правителството е регистрирало близо 3000 смъртни случая сред 200 милиона души. В Съединените щати този брой смъртни случаи се регистрира на всеки два до три дни.

Нигерийският вирусолог Ойвал Томори, член на няколко консултативни групи на СЗО, предполага, че Африка може дори да не се нуждае от толкова много ваксини, колкото Запада. Идеята, макар и противоречива, казва той, се обсъжда сериозно сред африканските учени и напомня на предложението на британските служители, направено през март 2020 г., да се позволи на COVID-19 свободно да заразява населението, за да създаде имунитет.

Това обаче не означава, че в Африка не са необходими ваксини. Епидемиолозите смятат, че сега са необходими ваксинации, за да се подготвят за следващата вълна. Ако погледнем какво се случва в Европа, вероятността да се появят повече случаи тук е много голяма, казват експерти.

Превод: БЛИЦ