България е на едно от последните места по дял на ваксинираното население и на едно от първите по смъртност от Covid-19, не само в ЕС, но и в целия свят, показват актуалните статистически данни за коронавирусната пандемия, публикувани в сайта ourworldindata.org.

По дял поставените дози страната ни попада в групата на най-слабо ваксинираните нации, където (освен Украйна, Молдова, Мианмар, Киргизстан и Босна) няма други държави извън най-бедния континент - Африка.


Данните към 11 октомври показват, че у нас са поставени 37,61 дози ваксини на 100 души население. За сравнение, за ЕС това число е средно 108.96, а за африканския континент - 12,11. 

Съседите ни се справят доста по-добре: Румъния - 56%, Северна Македония - 47%, Сърбия - 96 на сто.

Уточняваме, че за многодозовите ваксини се отчита всяка отделна доза. Тъй като едно и също лице може да получи повече повече от една доза, броят на дозите на сто души може да бъде по-голям от 100.

Ако тези темпове на ваксинация в страната ни се запазят, България няма да успее да ваксинира дори с една доза поне 40% от населението си до края на 2021 г. Тази цел в глобален мащаб беше поставена през август от ООН, Международния валутен фонд, Световната банка, Световната здравна организация и Световната търговска организация. Това отново ще ни постави твърдо в групата на Африка и някои разкъсвани от бедност и междуособици държави като Афганистан, Сирия, Йемен и Ирак. Заедно с Украйна, Молдова 
и Босна.

В същото време България е сред първенците в друга черна статистика - по дял за починалите с Covid-19. С 3162 жертви на коронавирусната инфекция на 1 милион население държавата ни се нарежда в топ 5 по ковид смъртност, заедно с Черна гора (3171), Северна Македония (3288), Босна (3359) и първенецът Перу (5986).

Данните показват още, че след пика на дневния брой ваксинации в средата на май тази година (когато са поставяни средно 0,4 дози на 100 души население седмично), броят им спада устойчиво във времето, като тази тенденция продължава и към днешна дата (0,08 дози на 100 души седмично). 

Провалът във имунизационната кампания доведе страната ни до друг тревожен рекорд. Към 3 октомври България е на второ място в ЕС по абсолютен брой на хоспитализирани пациенти с Covid-19 - 5217 души. Няма държава в общия блок, в която да има повече заразени с тежки симптоми на коронавирус и нужда от хоспитализация. Освен Франция със 7308 инфектирани в болница. Но сравнението между населението на двете страни - 67 милиона срещу 7 милиона, определено не е в полза на страната ни.