Тази птица е гигант, дори като се има предвид вида, към който принадлежи. С тегло 450 кг, възрастен щраус с тегло 150 кг ще изглежда като канарче в сравнение с нея. Палеонтолозите са открили останки и от по-големи птици, но от този вид е очевиден гигант.Неочаквано беше и мястото, където бяха намерени останките: изкопани са в северната част на Черно море.

Неочаквано откритие 

Находката е направена през лятото на 2018 г., когато при ремонт на пътищата на Кримския полуостров се натъкнали на странна пещера. Палеонтолозите нямали представа какви находки ги очакват на такова отдалечено място. Сред вкаменелите кости са намерени останки от мамути, саблезъби тигри, коне и дори вълк, но те открили и необичайна кост на пищяла, който не принадлежи на никое животно.Палеонтологът от Академията на науките Зеленков предположи, че тибиалната част на крак с такава тежест принадлежи на гигантска птица.
Подробното изследване на структурата на костта само потвърждава посочената теория.Това историческо откритие накара учените да се съмняват, че гигантски щрауси не са живели на древна европейска земя. По предварителни изчисления, животните, намерени в пещерата, са били погребани преди 1,5 или 2 милиона години в резултат на срутване или природно бедствие.По-рано археологията не се сблъсквала с останките от безлетни птици с толкова внушителни размери. 

Превод: БЛИЦ