Всичко започнало през 90-те години на миналия век, когато виетнамски селянин чул идващи изпод земята странни звуци, но от страх така и не се решил да влезе в пещерата и да изясни произхода им. 


Едва 20 години по-късно - през 2009 година, група изследовател, помнейки старата история със селянина, решили да се спуснат в онова място под земята. 

Спускайки се в най-обикновена пещера, учените въобще не са очаквали да се сблъскат там с невероятни неща.  

 

Загадъчната пещера Шондонг (Сон Дунг) 

Оказало се, че пещерата с името Шондонг въобще не е обикновена, в нея учените открили подземна река, покрай която били прораснали зелени джунгли, и, което е изключително невероятно, дори имало облаци. 

Било изяснено, че в Шондонг се намира най-големият в света подземен водопад.  

 

 

Учените също са на мнение, че това е най-голямата пещера в света. Височината на Шондонг възлиза на 150 метра. 

На теория в нея може да се побере 40-етажен небостъргач. Дължината на пещерата е около 8 километра, а широчината 180 метра. 

Въпреки своята дълбочина, в пещерата успява да влезе известно количество слънчева светлина, което е благоприятен фактор за живота на тропическите растения в нея. 

Освен това, учените са открили че там има и нови видове животни.  

 

Местните жители вярват, че водата, добита от подземната река, притежава целебна сила. В момента удивителната пещера Шондонг е отворена за посещения, но цената на екскурзията далеч не е по джоба на всеки - близо 3000 американски долара на човек. 

Превод и редакция: БЛИЦ