Най-дебелият и стар океански лед в Арктика се пропука за пръв път. Учените описват феноменът като ужасяващ, както и като огромна червена лампа за ефекта на климатичните промени върху земното кълбо.
 

Ледът, който не се е пукал никога досега, вече се е отворил два пъти от началото на годината заради топлите ветрове и глобалното затопляне край северната част на Гренландия.

  Водите в Северния ледовид океан, около северната част на острова са толкова замръзнали, че според изчисленията на учените, това ще бъде последния лед, останал на земята. Последните събития, обаче, показват точно обратното, а изводите, до които може да се стигне стават все по-плашещи.Паниката и ужасът от гигантския айсберг, движещ се към село в Гренландия, се оказаха епохални! Вижда се чак от Космоса! Зрелищни СНИМКИ и ВИДЕО 

Според учените прогнозите, че последният лед на земята ще остане до Гренландия, се оказват грешни. Към момента изследователите смятат, че всъщност той ще бъде доста по на запад.

Паника и ужас: Огромен айсберг се движи към село в Гренландия, тече евакуация! Зрелищни СНИМКИ и ВИДЕО За първи път в историята: Айсберг с тегло 1 трилион тона се отцепи от Антарктида, започна ли глобалната екокатастрофа?! (СНИМКИ/ВИДЕО) 

Пропукалият се лед е с дебелина 4 метра, а може да достигне и до 20 метра. Тази зима, обаче, нещата стоят различно. Ледът е изложен на много вятър, който го избутва от бреговете на Гренландия навътре във водата. Той е лесно подвижен заради по-топлия въздух, чиято температура се повишава все повече през последните 15 години. Ледът изтънява постепенно, а това е сигнал за драматичната трансформация на арктическия климат.

Учените от метеорологическия институт в Норвегия го описват като наистина плашещо. Според тях парчетата лед могат да бъдат отнесени към по-топли южни води.

"Не можем да кажем колко дълго тези открити води ще останат така. Дори ледът да се затвори през идните дни, щетата вече ще е нанесена – дебелият стар лед е вече откъснат от брега и ще се стопи много по-лесно", алармират метеоролози пред "Гардиън".

Източник: dnes.bg