Малко над 1,8 милиона гласоподаватели в Македония са призовани днес да решат бъдещето на страната. Изборните бюра в страната ще са отворени от 7 часа и ще бъдат затворени в 19 часа. Гражданите на Македония трябва да отговорят на въпроса: "Подкрепяте ли членство в НАТО и ЕС чрез приемането на споразумение между Македония и Гърция?".

Премиерът Зоран Заев водеше активна кампания за подкрепа на референдума. Председателят на македонския парламент Талат Джафери също подкрепи допитването. "Смелостта да бъде направен компромис е границата, която разделя политиците на такива, които още живеят с митове и легенди, и на такива, които се борят за европейската кауза", посочи Талат Джафери.

Опозицията в лицето на партията ВМРО-ДПМНЕ и лидера ѝ Християн Мицкоски не спести критиките си по отношение на договора с Гърция. Макар според тях той да предава националните интереси, от партията се въздържаха от директен призив за бойкот на референдума и призоваха гражданите да решат сами как да гласуват.

Президентът Георге Иванов съобщи, че няма да участва във вота, защото той е бил "самоубийствен". Иванов бе в основата на няколко тежки кризи през изминалите три години. Първо той амнистира всички висши държавни ръководители от времето на Груевски и предизвика масови протести в страната. По-късно оттегли амнистията, но само година по-късно отказа да връчи мандат на Зоран Заев за съставяне на правителство и по този начин хвърли Македония в нова криза.

В навечерието на вота Скопие се превърна в световен политически център. В Македония пристигнаха Ангела Меркел, Йенс Столтенберг, Себастиян Курц, Йоханес Хан, Джеймс Матис и много други, а самият Заев бе приет в Белия дом от вицепрезидента Майкъл Пенс. Всички те открито призоваха гражданите да подкрепят Договора от Преспа, а германският канцлер Ангела Меркел благодари за куража и визията на България в тези исторически събития.

Рекорден брой местни и чуждестранни наблюдатели ще присъстват в избирателните секции днес. Официалната цифра на акредитираните местни наблюдатели е 11 907, на чуждестранните наблюдатели е 493, а международните организации изпращат 194 преводачи. Най-много наблюдатели е акредитирало Сдружението за граждански политики и инициативи. Освен от вътрешни, референдумът ще бъде следен и от чуждестранни журналисти. Референдумът в неделя ще наблюдават 197 члена на мисията на ОССЕ/СДИЧП, а с тях ще присъстват и 129 преводачи.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!