Военното командване не крие факта, че най-тежката битка за Бахмут дава време на украинската армия да подготви сили за контранастъпление. 

Хиляди войници се обучават на западни танкове и бронирани машини. Фокус събра всичко, което се знае за подготовката за пробив: как Украйна подготвя настъпателни действия.

Украинското командване и политическите лидери не крият факта, че Украйна се готви за контранастъпление през следващите месеци, а битките за Бахмут им позволяват да спечелимят време за подготовка на нови сили. 

Най-ожесточените боеве по цялата линия на фронта от няколко месеца са съсредоточени в района на Бахмут. Поради широкото медийно внимание в командването на украинската армия, те казват, че отбраната на Бахмут позволява на Украйна да натрупа резерви и да се подготви за контранастъпление.

Всички във висшето военно ръководство, върховният главнокомандващ Владимир Зеленски, главнокомандващият генерал Валерий Залужни, главнокомандващият Сухопътните войски генерал-полковник Александър Сирски и началникът на Главното разузнавателно управление генерал-майор Кирил Буданов говорят за предстоящите настъпателни операции. Битката за Бахмут позволява да се приковат руските сили в една посока, да се унищожат най-боеспособните части и да се предотврати превръщането на още един град в Донецка област в изгорена земя.

"Сега там се провежда отбранителна операция. И основната задача е да сдържаме врага, като му нанесем огромни загуби. Това е предвестник на бъдещи действия, които цялото украинско общество очаква", каза полковник Сергей Черевати, говорител на Източния Група войски за важността на защитата на Бахмут.

Сега в страните от НАТО хиляди украински войници се обучават на съвременни технологии. Войниците на въоръжените сили на Украйна усвояват бронетранспортьорите Stryker, M2 Bradley, Marder, бойните машини на пехотата CV90, танковете Leopard 2A4 и Leopard 2A6, британския Challenger 2. Освен това партньорите прехвърлят артилерия и боеприпаси в Украйна. В структурата на МВР са сформирани и щурмови бригади. Войници от въоръжените сили на Украйна понякога публикуват видеоклипове от полигоните, където тренират работа във формирования за провеждане на общовойскови операции.

контрнаступление украины, контрнаступление всу

Всички тези сили ще образуват брониран юмрук, който трябва да позволи на въоръжените сили на Украйна да започнат контранастъпление в едно от направленията. Важно за това е и наличието на инженерни машини за разминиране и мостови настилки, без които ще бъде трудно да се пробие през редиците на противника. Западните партньори също ще предоставят такова оборудване.

валерий залужный, подготовка к контрнаступлению, контрнаступление украины, контрнаступление всу

Главнокомандващият Въоръжените сили на Украйна генерал Валерий Залужни проведе срещи и телефонни разговори с редица командири през последните 10 дни:

началникът на Съвета на началник-щабовете на Съединените щати генерал Марк Мили;
Генерал Кристофър Каволи, Върховен главнокомандващ на съюзническите сили на НАТО в Европа – командващ на силите на САЩ в Европа;


Началник на Британския отбранителен щаб адмирал Тони Радакин;

началник на Генералния щаб на полските въоръжени сили генерал Раймунд Анджейчак;
Генерал от армията Тиери Буркар, началник на Обединения щаб на френските въоръжени сили.

Те обсъдиха състоянието на фронта, както и необходимостта от укрепване на украинската армия с оръжия, боеприпаси и системи за противовъздушна отбрана.

Прогнозата на началника на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната на Украйна Кирил Буданов остава в сила - Украйна има всички шансове да спечели през 2023 г.

"Дай Боже, ние имаме всички шансове да сложим край на войната с нашата победа с връщането на всичките ни граници по модела от 1991 г. Това са моите мисли и оценки", каза Буданов в интервю за "Украинска правда". 

Контранастъплението на ВСУ - оценка на САЩ

На 16 март Politico написа, че САЩ са ускорили доставките на оръжие и боеприпаси в очакване на предстоящата контраофанзива. Според изчисленията на Пентагона, както се казва в изданието, контранастъплението на Украйна ще започне в края на май.

„Трябва да изпълним обещаните си ангажименти бързо и изцяло", каза Остин. „Това включва изпращане на нашите бронирани машини на бойното поле и гарантиране, че украинските войници получават обучението, частите и поддръжката, от която се нуждаят, възможно най-скоро. нови системи ."

наступление украины, контрнаступление всу

Заслужава да се отбележи, че командирът на Обединения щаб генерал Марк Мили промени съобщението за победата на Украйна. На 20 януари, след поредната среща във формат Рамщайн, генералът заяви, че пълната победа на Украйна през 2023 г. е „много, много трудна задача“.

На 15 март, след още една среща в Рамщайн, Мили заяви, че украинските войски са обучени и достатъчно силни, за да победят.

„Увеличеният украински потенциал ще позволи на украинското ръководство да разработи и реализира много възможности в бъдеще, за да постигне целите си и да доведе тази война до успешен край“, каза Марк Мили.

Настъплението на Украйна - възможни посоки на нападение на ВСУ

Украинският генерален щаб не разкрива планове за настъплението си, така че въпросът се коментира в кабинета на президента, множество медии и анализатори предлагат няколко варианта за събития. Politico на 15 март, позовавайки се на представители на Пентагона, идентифицира два варианта за офанзивата на Украйна:

През Херсон към Крим.

Придвижване от север на изток и след това на юг.

В същото време се отбелязва, че Пентагонът смята втория вариант за по-вероятен. Първият вариант е скъп и практически нереалистичен. Необходимо е да се проведе десантна операция на левия бряг на Днепър, който Въоръжените сили на РФ значително укрепиха.

На 10 март Михаил Подоляк, съветник на ръководителя на президентската администрация, заяви, че украинската армия подготвя контранастъпление през следващите два месеца.

"Нуждаем се от ракети с голям обсег. Трябва да увеличим доставките на тежки артилерийски снаряди с калибър 155 мм", подчерта Подоляк.

контрнаступление украины, когда будет контрнаступление всу

В същото време трябва да се отбележи, че в очакване на настъплението на въоръжените сили на Украйна към Мелитопол, руските войски активно изграждат укрепления около града.

карта сооружений вс рф, контрнаступление украины, контрнаступление всу

На 3 март The Economist писа, че „потокът от оръжия се е превърнал от поток в река“, така че Украйна готви офанзива. От цялата военна помощ на Пентагона за 2023 г. 40% - над 8 милиарда долара - са дошли през трите месеца от 9 декември 2022 г. Една трета от украинската армия скоро ще има изключително западно оръжие.

Контранастъпление на въоръжените сили на Украйна – прогнози на западни анализатори

Бившият командващ американските сили в Европа генерал Бен Ходжис заяви, че въоръжените сили на Украйна могат да освободят Крим. За да направят това, трябва да нанесат удари по обектите на Руската федерация в тила на руските войски. Полуостровът може да бъде направен невъзможен за удържане за руските нашественици.

"Скептиците предполагат, че това (деокупацията на полуострова - ред.) ще изисква скъпоструваща широкомащабна атака от сухопътни сили, но приоритетът е първо да направим Крим неподходящ за Русия. Силите за специални операции и други части ще допринесат за това “, написа Ходжис.

как освободить крым, контрнаступление украины, контрнаступление всу

Бившият италиански военен и анализатор Томас Тейнер също даде своята прогноза за украинската контраофанзива. Той разгледа сценария на битката в южната част на Украйна. Той отбелязва, че ако има достатъчно военна помощ, няма да е трудно да се преодолеят руските отбранителни линии. С наличието на инженерни превозни средства, прикритие на системи за противовъздушна отбрана Patriot, стотици БПЛА и ракети с боеприпаси, ще бъде възможно да се направи пробив на няколко места за отбрана. Това ще бъде достатъчно за преминаването на механизирани части с пехота.

освобождение мелитополя, освобождение мариуполя, контрнаступление украины, контрнаступление всу

Тейнер смята, че Мелитопол и Мариупол ще бъдат основната цел за Украйна на юг, а Перекопският провлак ще бъде второстепенна цел, за да отреже руските въоръжени сили от Крим. При наличието на 9 механизирани, 3 артилерийски, 2 инженерни бригади и сили за прикриване на тила на Въоръжените сили на Украйна е необходимо да се атакува Мариупол-Камянка-Амросиевка. След това трябва да се преместят в Мелитопол. Според него обаче наличната западна помощ не е достатъчна за провеждането на такава операция. Нуждаят се от повече амуниции.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук