На 22 ноември в Петербург е спуснат на вода малкият ракетно-артилерийски кораб „Тайфун” – втората корвета от малкотонажните (800 тона) съдове от проекта „Каракурт”. Те са продължение на проекта „Буян”, но с подобрени плавателни качества за море и увеличен радиус на действие до 5500 км и действат на принципа „удряш и бягаш”, защото развиват скорост на разрушител (ескадрен миноносец) от 55 км/час.
Германското издание Bild подхвърли, че корабът сполучливо е наречен на името на не големия, но смъртоносен паяк „Каракурт,” известен като „черната вдовица”.
 

На 67-метровите корвети е инсталирано авангардно тактическо ударно оръжие. То поразява съдовете на противника на дистанции 500 км и сухопътни цели в пределите на 2500 км. Bild отбелязва, че корветата въплъщава новата философия във военното корабостроене ефективност – съотношение между разходи и бойни качества.
 
Западът е сериозно обезпокоен от появяването на тези корвети в щата на руския ВМФ. САЩ и НАТО са заплашени от способността на корабите да атакуват с „Калибри” и бързо да изчезват.
 
Германското издание напомня, че към 2022 г. руснаците ще имат 18 фрегати „Каракурт”, които се изграждат с приоритетно внимание. Те сериозно ще разширят възможностите на Русия в далечната морска зона и поставя под съмнение претенциите на САЩ и НАТО за доминиране в Световния океан.
 
Bild специално отбелязва, че корветите се строят в четири града, като три съда ще бъдат дело на завод „Море” във Феодосия, Крим. Това ще бъдат първите кораби на руския ВМФ, създадени на полуострова  след неговото присъединяване към Русия.
 
Превод и редакция: БЛИЦ