В интервю за украинската електронна медия Liga.net бившият главнокомандващ силите на НАТО в Европа генерал Уесли Кларк предупреди, че след Украйна руският президент Владимир Путин може да насочи войските си към други държави в Европа, включително Полша.

Според генерала от армията на САЩ амбициите на Путин са огромни: те се простират не само в балтийските страни, но и в Грузия и Молдова. Москва отдавна демонстрира апетити към териториите на чужди държави, подчерта той.

"Молдова. Или балтийските страни - Естония, Латвия, Литва. Или Полша. Или Грузия. Москва демонстрира стария – датиращ от няколко века - руски апетит за завземане на чужда земя“, изрази увереност Кларк.

Генералът подчерта, че Русия вече е уверена, че силите са на нейна страна. За това може да се съди по последните изявления на нейните политически лидери, уточни генералът.

В същото време той изрази увереност, че Украйна е способна да постигне победа. Въпреки че за тази цел тя трябва да събере всичките си сили и да привлече помощта на своите партньори.

"Ако тя успее, ако победи Путин, тогава може би светът ще бъде по-безопасно място“, подчерта Кларк.

Той не е съгласен с мнението, че западната подкрепа намалява, а че по-скоро се преформатира, след което европейската подкрепа ще стане по-голяма, отбеляза той. "И, надявам се, подкрепата на САЩ ще бъде подновена“, допълни генералът.

Според Кларк основната задача на света и Украйна е да покажат на Путин, че губи, а не печели. Това е възможно, но всички трябва да разберат, че военните действия могат да продължат няколко години, подчерта той.

Кларк също предупреди, че ако Доналд Тръмп спечели президентските избори в САЩ, последният може да се опита да убеди Украйна да замрази конфликта с Руската федерация по сегашната фронтова линия. "Ако Тръмп спечели, той вероятно ще поиска незабавна среща с Путин“, прогнозира генералът.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук