Организацията "Уикилийкс" разсекрети документи за шпионажа на ЦРУ през 2012 година срещу тогавашните кандидат-президенти на Франция. Публикуваните документи показват, че ЦРУ е следило всички водещи политици на страната, която е съюзничка на САЩ. Сред тях е бил водещият дясноцентристки кандидат Никола Саркози, който искаше втори мандат, но бе победен, сегашният държавен глава социалист Франсоа Оланд, дясната лидерка Марин Льо Пен, видните представители на Социалистическата партия Доминик Строс-Кан и Мартин Обри, които в началото на предизборната кампания са обмисляли да се кандидатират.

В отделен документ ЦРУ изброява темите, по които трябва да се събира информация на Саркози: съотношението на силите в ръководството на партията "Съюз в подкрепа на републиката", чийто лидер бе именно Саркози, както и промените в идеологията на партията. В своя коментар "Уикилийкс" отбелязва, че проамериканската позиция на Саркози не го имунизирала от шпиониране от страна на ЦРУ.

В друг документ от 2012 година ЦРУ е предписвало да се събира информация за кандидатите на опозицията. Управлението се интересувало по-специално от отношението на тези претенденти към администратицията на страната, възгледите им за политиката на САЩ, опитите за установяване на връзки с други държави като Германия, Великобритания, Либия, Израел, Палестина, Сирия, Кот д'Ивоар. ЦРУ се интересувало и от финансирането на партиите и кандидатите.

Особен интерес американската разузнавателна служба е проявявала по въпросите на икономиката. Тя давала указания да се събират данни за предложенията на кандидата относно поощряването на икономическия растеж на страната и отношението му към германския икономически модел, насочен към износа.

На агентите на ЦРУ във Франция се препоръчвало да събират и информация за всички подготвяни сделки за над 200 милиона евро.

Доколкото президентската кампания през 2012 година съвпадаше с финансовите проблеми на Гърция и дълговата криза в еврозоната, ЦРУ е поставяло задачи да се събират данни и за отношението на кандидатите към тези проблеми, за тяхната позиция относно ролята на Франция и Германия по разрешаването на тези въпроси, а също за рисковете пред Франция и банките й при дефолт на Гърция по държавния дълг.

Операцията ЦРУ бе водена от края на ноември 2011-а до края на септември 2012 година.