Британският принц Уилям разкри, че анонимно се е изявявал като доброволец на гореща линия по време на коронавирусната пандемия, предаде АП. Работата на херцога на Кембридж с Shout 85258 - денонощна телефонна линия за текстови съобщения, разработена от Кралската фондация, беше обявена публично, за да отбележи Седмицата на доброволците.

Във видеоразговор от миналия месец с колеги доброволци, разпространен в социалните медии в петък, принц Уилям казва: "Ще споделя малка тайна с вас, момчета, но всъщност съм на платформата доброволно".

Уилям, който е втори поред за наследяването на британския престол след баща си принц Чарлз, е сред над двете хиляди доброволци, обучени да помагат на хора в нужда.

Над 300 000 разговора под формата на текстови съобщения са разменили доброволците и хора, нуждаещи се от психологическа подкрепа, като 65 процента от потърсилите помощ са на възраст под 25 години.

Съпругата на принц Уилям, херцогинята на Кембридж Катрин, също е оказвала подкрепа на уязвими хора по време на пандемията, участвайки в чатове.


Кейт и Уилям са едни от общо 2000-те доброволци, които са обучени да подпомагат хора в различни трудни ситуации.

Стартирането на кризисната линия отне почти 3 млн. паунда от бюджета на двойката, като за това те получиха помощ и от принц Хари и съпругата му Мегън.

За година отчетът на Фондацията сочи, че са проведени над 300 000 разговора между доброволци и хора, нуждаещи се от психична помощ, като около 65% от търсещите помощ са на възраст под 25 години.