Украински дронове отново са в небето над Татарстан и отново е обявена тревога в петролната рафинерия "Танеко", съобщават руски медии.

Предприятията на татарстанския петролен комплекс Танеко и Оргсинтез, разположени в Нижнекамск, се евакуират. През април украински дрон вече атакува гордостта на републиката - най-новата петролна рафинерия, водещият проект на "Татнефт". Сега заводът отново е застрашен.

Атаката срещу Татарстан беше потвърдена от Министерството на отбраната. Системите за противовъздушна отбрана са унищожили един украински безпилотен летателен апарат над територията на Република Татарстан.

Засега няма информация за разрушенията, но работниците както на завода, така и на друго нефтохимическо предприятие -  Оргсинтез, се евакуират спешно.

„Танеко“ се счита за най-скъпата рафинерия в страната. За 2022 г. компанията майка на ТАНЕКО, Татнефт, собственост на правителството на Татарстан, инвестира 500 милиарда рубли в клъстера за рафиниране на петрол в Нижнекамск за 2022 г.

Проектът по световните стандарти е един от най-мащабните. Тук работят 25 технологични блока, произвеждащи основно високооктанов бензин. Нивото на производство на леки петролни продукти, благодарение на най-новото западно оборудване достига 85%, а дълбочината на рафиниране на суров нефт достига 99%.

Предприятието разполага с производство на забавено коксуване, изодепарафинизация на дизелово гориво и пилотна промишлена хидроконверсия. Продуктовата гама включва не само бензин и дизел, но и моторни масла.

Компанията се развива много бързо. Преди две години Танеко преработваше 15 млн. тона годишно. И още през 2023 г. ръководителят на Татарстан обяви нова цифра - 18 милиона тона. Увеличаването на обема на нефтопреработката в Танеко е свързано с пускането на втория блок за забавено коксуване, което се състоя в края на 2021 г.

Според експертите на FEC възстановяването на щетите след атаки на украински дронове отнема средно 2-4 месеца.

Само преди дни правителството реши да отмени забраната за износ на бензин за един месец от 1 юни. Това ще позволи на петролните компании да подобрят приходите и да донесат пари в хазната. Нещата обаче могат бързо да се променят, ако атаките продължат.

Въпреки напрегнатата обстановка властите уверяват, че бензин в страната има.