Украински военен пилот на изтребител МиГ-29 е заявил, че основната причина, поради която Русия не е успяла да постигне въздушно превъзходство във войната в Украйна, е "неграмотното планиране" и тъпотата на руските пилоти.

Той е изразил мнението си по този въпрос в интервю, съобщава "УНИАН".

"Те се надцениха много и подцениха нашите възможности. Ние защитаваме страната си, градовете си и семействата си. Сами измисляхме свои собствени тактики, с които да заблудим технологично по-напредналия си противник. Това сработи.

- Командирите ни поставят глобална задача, а как да я изпълним, какви маршрути, техники... решаваме ние. В същото време руснаците тъпо изпълняват заповеди, дори ако те са абсолютно смъртоносни за тях.

Пилотът разказва, че от началото на нахлуването на Русия в Украйна американските му колеги постоянно се чудят и питат: "Наистина ли те (руснаците) са толкова глупави?".

"Да. И това е в наша полза, то ни спасява. Техните тактически "тъпи" действия водят до това, че задачите им не се изпълняват и те понасят загуби", отбелязва воинът.

Пилотът със съжаление добавя, че досега Русия е имала предимство в оборудването:

"Нашите радари, изобретени преди 40 години, не ни позволяват да се конкурираме с руските. Руските не са най-добрите в света, но са много по-добри от нашите..."

Освен това, според пилота, украинските пилоти разполагат само с полуактивни глави за самонасочване на ракети "въздух-въздух". Това означава, че след изстрелването на ракета на голямо разстояние пилотът трябва да я следва, да я осветява с бордовия радар, докато тя порази целта:

"Летиш, придружавайки своята ракета, към ракетата, която лети към теб.... Това те кара да се чувстваш като камикадзе."

В същото време, както отбелязва украинският боец, руските пилоти разполагат с ракети с активна глава за самонасочване: "Това означава, че той я изстрелва, тя лети автономно, а междувременно той може да се защити, да отиде в базата.