Народният депутат на Украйна, секретар на Комисията по национална сигурност, отбрана и разузнаване на Върховната Рада, полковник от СБУ (Служба за безопасност на Украйна) Роман Костенко заяви, че сега Запорожието направление е ключово за Въоръжените сили на страната.

В националния ефир Костенко отбеляза, че противникът също разбира това и струпва войските си в това направление, пише УНИАН.

„Ако преминем в настъпление и съкратим вражеските войски по направлението Мелитопол-Бердянск, тогава фактически Крим ще се превърне в остров, който е свързан само през Керченския мост, по който можем да ударим“, обясни полковникът.

Костенко също се съмнява в реалността на плановете на нашествениците да превземат Донецка и Луганска области преди 1 март. Според него подобни изявления са по-скоро информационна операция.

„Със силите и средствата, които са съсредоточени на изток и от двете страни, това е малко вероятно. Имайки предвид метеорологичните условия, наличието на въоръжение. Това е по-скоро информационна операция, която да върже нашите сили, да ни принуди да маневрираме. Не успяха да превземат Бахмут и Соледар в продължение на много месеци, превземането на Донецка област вече е малко реалистично“, обобщи народният депутат.

От началото на войната руските нашественици окупираха около 60% от територията на Запорожка област, проведоха фалшив референдум и обявиха, че тази територия е присъединена към Руската федерация.

Окупаторите тероризират контролираната от Украйна част от региона с ракетни и артилерийски обстрели. Онзи ден колаборационистът Евгений Балицки, назначен от руснаците за „губернатор“ на региона, обяви намеренията на нашествениците да „освободят“ цялата Запорожка област. Боевете, според неговата прогноза, може да започнат през пролетта.

Към средата на януари в това направление не е предприето контранастъпление на Въоръжените сили на Украйна. Сега украинските войници нанасят удари по струпвания на нашественици и ликвидират техника и жива сила, които противникът концентрира в Запорожие.

Превод: БЛИЦ

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук