На пресконференция в Киев украинските учени – експерти по ядрената енергетика от световна величина, разказаха за причините и сроковете за пълния крах на енергетиката на Украйна, съобщава ФАН. „Състоянието на атомната енергетика на Украйна е такова,ч е ни чака не ядрена катастрофа, с която плаши пресата, а икономическа катастрофа. От 15-те атомни блока, на които днес се падат 55% от цялото производство на електроенергия в страната, половината ги чака спиране”, казаха експертите.
„След четири години срокът за експлоатация на седем от реакторите ще приключи. Този срок трябва да бъде удължен, но това ще струва по 300 милиона долара за всеки. Тоест необходими са 2,1 милиарда долара”, заяви съръководителят на групата от разработчици на програмата за реформиране на атомно-промишления комплекс на Украйна, бивш генерален директор (1987–1992 ) на Чернобилската АЕЦ Михаил Уманец.
 
Експертът изрази сериозно съмнение в това, че правителството на Украйна ще намери тези пари. „Когато нашето уважаемо правителство откъсне отнякъде 200 милиона, това е такава победа, че няма повече накъде. Да се вземат такива пари няма абсолютно от никъде. Ако не се удължи срока за експлоатация на атомните блокове, то през 2020 година ние ще изгубим 50%, а към 30-та година цялата си атомна енергетика. Но дори и да удължим тези срокове, но не започнем планово да сменяме блоковете, нас отново ни очаква колапс”, съобщи Уманец.
 
Трябва да се отбележи, че според оценката на специалиста, състоянието на останалата, неатомна енергетика на Украйна е още по-фатално.
 
„Неатомната енергетика в Украйна вече не съществува, 80% от мощностите са абсолютно износени”, каза Уманец.
 
Освен това, специалистите разказаха и за проблема с утилизирането на атомното гориво. Оказва се, че горивото от украинските АЕЦ се извозва в Русия, но това се прави с добрата воля на Москва, защото и до момента не е сключено съответното междуправителствено споразумение, и Украйна не плаща за утилизацията.
 
„Има договор между „Укренергоатомом” и красноярския комбинат, където се закарва горивото. Този договор всяка година се потвърждава с допълнително съглашение. Но в комбината трябва да се строи специален завод. Руснаците не са длъжни да направят това и във всеки един момент могат да откажат да взимат украинското отработено гориво. Те имат право да направят това, защото с тях няма сключено споразумение. Какво ще правим ние тогава, за утилизацията са необходими огромни пари”, припомня специалистът.
 
Като заключение, Уманец заяви, че проблемът с енергийния колапс на Украйна ще стане актуален още през зимата на 2016 – 2017 година. „Боя се, че ни чака режим на тока”, добави той.