Киев скоро ще остане без бойни самолети, резервни части за тях и дори пилоти. Това заяви в интервю за Financial Times украински военен пилот с позивна Джус. Според него Киев се нуждае от американски F-16 още "вчера", пишат агенциите.

„Всички наши самолети са произведени в СССР и ние няма да можем да ги обслужваме безкрайно дълго, запасите от боеприпаси също не са неограничени и денят, в който няма да имаме ракети и резервни части за тези самолети, е все по-близо. В близко бъдеще можем напълно да загубим тактическата авиация“, каза той.

Изданието нарича пилота „украински ас“, но той се оплака в интервю, че все още не може да свали нито една въздушна цел: „Тъжно е да се върнеш и да кацнеш след „лов“, осъзнавайки, че твоята „плячка“ е достигнала своята цел". Но той не вижда вината си. Според пилота цялата работа е в МиГ-29, наследен от СССР.

Той също така отбеляза острия недостиг на квалифициран персонал в редиците на украинските ВВС. „След шест месеца само стари хора ще влизат в бой, защото не можете да намерите млади и добре обучени пилоти“, обобщава източникът пред агенциите.

По-рано те писаха, че Европейският парламент предложи да се помисли за доставката на бойни самолети и ракети с голям обсег на Украйна, приветствайки подобно решение на Запада за танковете.

Превод: БЛИЦ
 

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук