Унгарската медия Index.hu информира за хода на СВО. Руски танкове „Терминатор“ са унищожили укрепленията на украинските войски край Кременная – град с 18 000 жители, в Луганска народна република.

Според доклада от бойното поле, безпилотни самолети на Западния военен окръг локализирали украинските войници в окопите. Тогава „Терминаторите“ атакували уязвимите украинци със своите две 30-милиметрови оръдия 2А42 и гранатомети АГ-17.

БМПТ (Боевая машина поддержки танков) е разработена в руския „Уралвагонзавод“. Предназначението на тежко бронираната машина е да поддържа огневата мощ на танковете и механизираните стрелкови групи предимно в градски бой, ефективно потвърдено по време на битките в Чечня. Неофициалният ѝ прякор е „Терминатор“.

Машината се произвежда в няколко версии, като за шаси служат бракувани танкове Т-72. Има и версии, изградени върху шасита на Т-90 и Т-80. В кулата няма оператор, всичките петима членове на екипажа са разположени в корпуса. В руската армия се използва черезвичайно след 2005 г.

Предупреждения за въздушни нападения в цяла Украйна

В няколко области на Украйна бе разпоредена въздушна тревога в сряда вечерта, след като Виталий Ким, губернатор на Николаевска област, съобщава за руски дронове-камикадзе във въздуха.

За заплаха от дронове-самоубийци съобщи и Александър Сенкевич, кмет на Николаев. Според него украинската армия забелязала ирански „Шахеди“, както и три руски бомбардировача Ту-22М3.

Въздушната тревога била разпоредена не само заради дроновете. Според губернаторите на Днепропетровска и Харковска области имало опасност и от ракетна атака. По-късно две експлозии разтърсват Днепропетровск, а след това и района на Киев.

„Поредният опит на терористичната страна да ни сплаши с масиран ракетен удар пак се провали, както скоро ще се случи и с цяла Русия“, написа в страницата си в социалните мрежи украинският президент Володимир Зеленски, след като Киев отново бе атакуван в четвъртък.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук