Украинският външен министър Павло Климкин заяви, че работещите в Полша украинци спасяват полската икономика, предаде телевизия „112 Украина".
Той коментирал изказване на новия полски премиер Матеуш Моравецки, че Полша приемайки украински бежанци „помага да се разтовари напрежението на източния фланг на Евросъюза” и че тя е приела „твърде много бежанци от Украйна, където се води война”.
 

„Ние реално спасяваме полската икономика, защото там работят украинци. Аз зная случаи, когато на украинците предлагат по-високи заплати, защото те са по-гъвкави, те се съсредоточават над това, което вършат. Затова ние прекрасно знаем за какво става дума. Ние, МВнР, сега оценяваме, че в Полша има почти милион украинци, така че кой кого спасява? В този случай ние спасяваме полската икономика. Но с нашите полски приятели ние винаги ще разговаряме като с приятели по всички въпроси, включително по въпросите на нашата историческа памет” – каза Климкин по телевизия „112 Украина".
 
Моравецки също така говорил, че отношенията с Украйна трябва да се изграждат на историческата истина и че не трябва да се забравят събитията като геноцидът във Волин.
 
Превод и редакция: БЛИЦ