Сраженията между бойци от Въоръжените сили на Украйна и руските нашественици са достигнали максимална интензивност по цялата линия на съприкосновение. Това съобщи на брифинг на 26 май заместник-министърът на отбраната на Украйна Анна Маляр.

"Днес боевете достигнаха максимална интензивност. Врагът щурмува позиции на нашите войски в няколко направления едновременно. Очаква ни изключително труден и дълъг етап на борба. Трябва да разберем, че това - войната и загубите, от наша страна са неизбежни“, каза тя, цитирана от УНИАН.

Врагът продължава да напредва на изток. В момента руските окупатори са съсредоточили усилията си върху превземането на Донецка и Луганска области. За тази цел противникът е изтеглил допълнителни сили в районите близо до Северодонецк и Лисичанск, въоръжените сили на РФ се опитват да вземат Лиман под пълен контрол.

Според експерти от Американския институт за изследване на войната, в близките дни руснаците ще ускорят битката за Северодонецк. Приоритет на противника е настъпление на изток и запад от Попасна с цел да отреже  украинските сухопътни комуникационни линии северозападно от Северодонецк и да завърши обкръжаването на Луганска област.

Освен това руските войски правят опити да възобновят атаката срещу Славянск, подобрявайки тактическата обстановка в района на Изюм, Харковска област.

Превод и редакция: БЛИЦ

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!