Руските въоръжени сили напредват в източния украински регион Донбас, предаде Франс прес, като се позова на властите в Киев, съобщава БТА.

"Ситуацията в Донбас е изключително трудна", призна днес украинският президент Володимир Зеленски. Според него руските сили "искат да разрушат всичко" в промишления регион.

В центъра на въоръжените сили на Украйна "Десна" под развалините са открити 87 трупа: "А това са само 4 ракети". Според Зеленски от 24 февруари Русия е нанесла 1474 ракетни удара с 2275 различни ракети.

Според него най-лошото е в Донбас. Руската армия настъпва към Артьомовск, Попасная и Северодонецк. Следващите седмици ще са "трудни", обяви още украинският президент. По неговите думи,  пратениците на Киев са във форума в Давос, за да получат пари, оръжие и боеприпаси.

Руската армия и местните сепаратисти вече на практика контролират голяма част от Луганска област. Техните сили "напредват едновременно във всички посоки", каза губернаторът на източния украински регион Серхий Гайдай.

Той съобщи, че руската армия и сепаратистите вече са достигнали покрайнините на Северодонецк, и определи ситуацията там като "много трудна". Те вече могат да обстрелват града в Луганска област с минохвъргачки, каза Гайдай и изрази опасения, че Северодонецк "чисто и просто е на път да бъде разрушен".

Украинската армия се сражава, за да запази контрола си върху ключов път за снабдяване на града, който е обкръжен от три страни, заяви говорителят на министерството на отбраната на Украйна Олександър Мотузяник, цитиран от Ройтерс. Той добави, че целта на руските сили и сепаратистите е да блокират напълно украинските военни части в Северодонецк и намиращия се наблизо Лисичанск.

Двата града близнаци, намиращи се съответно на източния и на западния бряг на река Северски Донец, са последните зони в Луганска област, които остават под украински контрол, отбелязва Ройтерс.

Представител на сепаратистите увери, че Северодонецк е оперативно обкръжен, тъй като и последният снабдителен път вече е превзет - изказване, което влиза в разрез с думите на Мотузяник. Твърденията и на двете страни в конфликта не може да бъдат потвърдени от независим източник.

Десетки цивилни бяха убити през последните седмици при обстрел в Северодонецк, който наброяваше около 100 хиляди жители преди войната, отбелязва АФП. Той се намира на 80 километра източно от Краматорск - административния център на онази част от Донбас, която остава под украински контрол.

През 2014 г. подкрепяните от Русия сепаратисти превзеха източните части на Луганска и Донецка област, които съставляват региона, където има промишлени предприятия и въгледобивни мини.

"Защитата на Донбас" е една от целите на руската "специална военна операция" в Украйна. Тя започна на 24 февруари - три дни след като Русия призна самопровъзгласилите се Донецка и Луганска народна република (ДНР и ЛНР). Москва си е поставила за цел "пълното освобождение" на ДНР и ЛНР, т. е. поставянето на Донецка и Луганска област изцяло под контрола на сепаратистите.

Руските сили се опитват да заздравят своята хватка и върху Южна Украйна, по-конкретно върху Херсонска и Запорожка област, за да бъде затвърден сухопътният коридор между анексирания през 2014 г. от Русия Кримски полуостров и Донбас.