Въоръжените сили на Украйна не бързат да предприемат контраофанзива, тъй като това може да доведе до големи загуби за украинската армия. 

Украинската държава не е готова да пожертва своите героични защитници, но ще върне териториите си по всякакъв начин, пише OBOZREVATEL.

Това каза в интервю Ростислав Смирнов, съветник на началника на МВР. В същото време той отбеляза, че въоръжените сили на Украйна постепенно извършват контранастъпателни действия, военнослужещите успяват да освобождават населени места от руски нашественици едно след друго в някои направления.

Смирнов подчерта, че Украйна ще си върне завзетите от руснаците градове, включително Донецк и Луганск.

"Не сме готови да отидем на това и да жертваме живота на нашите войници, за да закачим някъде украинско знаме утре. Определено ще си върнем всичко, особено Донецк и Луганск в краткосрочен план", подчерта съветникът на МВР.

Що се отнася до контраофанзивата, Смирнов отбеляза, че по време на Втората световна война Съветският съюз е понесъл колосални загуби при превземането на Германия. Отчасти те биха могли да бъдат избегнати, ако съветските командири не бързали с настъплението. Ако не било бързането, според Смирнов би било възможно да се спасят животите на сто хиляди войници.

Ето защо не си струва да бързаме с контраофанзива, където сега може да завърши с тежки загуби за украинската армия.

Както съобщи OBOZREVATEL, Русия се опитва да засили военното си присъствие на украинския Змийски остров в Черно море. В Източна Украйна противникът продължава настъплението си, опитвайки се да щурмува позициите на украинските защитници, се казва в обобщение на Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна от вечерта на 14 май.

Превод: БЛИЦ