Министерството на външните работи на Украйна извика посланика на Беларус в Киев Игор Сокол във връзка с арестуването в Минск на украинския писател Сергей Жадан, пише Интерфакс.
"На ръководството на беларуската дипломатическа мисия беше изразено дълбокото ни безпокойство във връзка с ареста на Сергей Жадан, беше изразена загриженост относно действията на беларуските правоохранителни органи спрямо украинските граждани, " се съобщава в писмо на украинското МнВР.

Обясненията на беларуската страна не удовлетворявали украинската държава и в близко време ще бъдат проведени телефонни разговори между двамата външни министри.

Според украинската версия миналата нощ в хотел "Юбилейный" в Минск сътрудници на милицията са арестували Жадан и до сутринта са го държали в участъка. В милицията му съобщили, че от 2015 г. му е забранено да влиза на територията на Беларус заради "съпричастност с терористични актове", а доколкото Беларус и Казахстан са в една визова зона с Руската федерация, тези забрани автоматично се спазват и в тези две държави.

Външно на Украйна и посолството на Беларус готвят ноти по повод задържането на Жадан, украински дипломати ще го съпроводят до украинско-беларуската граница. "Посолството и Външно министерство на Украйна готвят нота по въпроса. Това действително е позор и този въпрос трябва остро да се постави пред властите в Минск," написа говорителката на Върховната рада Ирина Геращенко във фейсбук.

Превод: БЛИЦ