Президентът на Украйна Петро Порошенко заяви, че очаква Съединените щати да доставят оръжия на страната му до седмици, предаде агенция „Ройтерс“. „Първата доставка трябва да стане факт след много малко седмици“, заяви държавният глава в столицата Киев.

Украинския президент, че страната му е готова да си прибере от Русия своите военни кораби в Крим, само ако й бъде върнат и самият полуостров, пише ТАСС. През миналия месец руският президент Владимир Путин предложи на Украйна да си вземе бойната техника от Крим, въпреки че тя е в плачевно състояние. Путин уточни, че става въпрос за десетки военни кораби и самолети.

Порошенко предложи и интеграцията на Украйна в ЕС и НАТО да бъде включена в националната конституция. Украинският президент обяви, че все още не е решил дали да се кандидатира за още един мандат. Той уточни, че ще направи това и ще обяви своето решение след началото на кампанията за президентските избори в Украйна, които трябва да се състоят през пролетта на следващата година.

Заради анексирането на Крим и конфликта в Източна Украйна Европейският съюз и Съединените американски щати наложиха икономически санкции на Кремъл.

Украинският президент отказа коментар относно това, че Юлия Тимошенко е с най-висок рейтинг сред украинските политици вече няколко месеца. Той обаче разкритикува Тимошенко за нейния разговор с руския посланик в Германия на Мюнхенската конференция по сигурността.