В резултат на руския ракетен удар няколко украински региона останаха напълно без електричество, а в Киев беше напълно прекъснато водоснабдяването. Трима души са загинали, а други шест са ранени след попадение в жилищна сграда в украинската столица, съобщава Руската служба на Би Би Си.

"Целият град е без ток, написа в своя канал в "Телеграм" Андрий Садовой, кмет на Лвов. Очакваме допълнителна информация от енергетиците." 

Той допълни, че заради прекъсване на тока е спряно и подаването на парно и вода. "Преминаваме към работа на дизелови генератори", написа кметът.

Руски ракетен удар по Киев, експлозии се чуват из цялата страна ВИДЕО

Одеса също остана напълно без електричество, каза ръководителят на местната администрация Максим Марченко.

Киев, Харков, Хмелницки, Николаев и Запорожие също са останали частично без електричество, съобщават медиите.

Съседна Молдова също беше засегната: Кишинев и редица региони на Молдова останаха без електричество. Това съобщи вицепремиерът Андрей Спъну. 

Това вече се случи след руския обстрел на Украйна на 15 ноември: един от далекопроводите, по които се доставяше електричество за Молдова, беше автоматично изключен.

Обстрелът от руска страна продължава, в цяла Украйна е обявена въздушна тревога.

Във всички области на страната бяха въведени аварийни прекъсвания на тока. Енергоблоковете на Южноукраинската атомна електроцентрала в Николаевска област бяха спрени аварийно, съобщиха украински медии. 

Поради намаляване на честотата в енергийната система на Украйна, аварийна защита е сработила в още две атомни електроцентрали - Ровненската и Хмелницката, в резултат на което всички енергоблокове са били автоматично изключени, съобщи "Енергоатом". 

Тъй като Запорожката АЕЦ, която се намира в окупираната от Русия част на Запорожка област е изключена от украинската електроенергийна система, това означава, че всички атомни централи в Украйна не произвеждат електроенергия.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук