Украйна заяви, че обмисля да се сдобие с ядрени оръжия, за да засили военните си позиции в конфронтацията с Русия, ако НАТО не изпълни искането й за членство в алианса, предаде ДПА.

„Или сме част от съюз като НАТО и също допринасяме за укрепването на тази Европа, или ни остава една възможност: да се превъоръжим“, каза украинският посланик в Германия Андрий Мелник.

Той заяви пред германското национално радио, че е възможно бившата съветска република да поиска да се сдобие с ядрени оръжия и системи за доставка, от които се е отказала след разпадането на Съветския съюз през 1991 г.


„Как иначе бихме могли да гарантираме нашата отбрана?“, попита Мелник.

Някога Украйна притежаваше третия по големина ядрен арсенал в света, но се разоръжи през 1994 г., след като получи гаранции за сигурността от САЩ, Русия и Великобритания. След анексирането на Крим от Русия през 2014 г., Киев изрази възмущение, че гаранциите не са били спазени.

Украйна от години се опитва да започне преговори за присъединяване към НАТО, но засега желанието й не се изпълнява. Въпросът отново стана спешен, след като през последните седмици Русия започна да струпва войски по украинската граница.