Получените от западните партньори украински дронове и ракети тормозят значително руснаците дълбоко в тила им. Киев обаче се нуждае от ракети, способни да носят по-големи бойни глави, за да разрушат например Кримския мост.

А те са нужни и в достатъчен брой, за да се заобиколи руската ПВО и да се направи ремонтът на мостовите конструкции финансово и практически невъзможен.

Според списание CEPA, цитирано от "Фокус", германската крилата ракета Taurus KEPD 350 може да направи всичко, от което Украйна се нуждае. Тя носи "бетонобойна“ глава, която може сериозно да повреди бетонната инфраструктура, и също така е проектирана със стелт технология за избягване на руските системи за противовъздушна отбрана.

Най-важното е, че Германия разполага с 600 ракети с обсег над 500 км, което е напълно достатъчно, за да нанесе съкрушителен удар на Керченския мост. Бойната глава на ракетата е почти 500 кг.

Defense Express: Украйна изстреля за първи път GLSDB срещу руснаците

През юни един единствен удар от англо-френска ракета Storm Shadow с малко по-малка бойна глава от 450 кг създаде значителна дупка на Чонгарския мост в Северен Крим. Тази атака демонстрира точността на съвременните крилати ракети и потенциала за унищожаване на мостове.

Украйна се научи да изтощава и заобикаля руската ПВО. Например, ракетите Storm Shadow последователно избягваха руската противовъздушна отбрана в Крим.

Няма съмнение, че украинското потискане на руската противовъздушна отбрана, съчетано със стелт технологията на Taurus, би било също толкова успешно. По-големият обсег на Taurus би защитил украинските бомбардировачи...

Постоянното снабдяване със Storm Shadow/SCALP и немски Taurus би дало на Украйна нов комплект оръжия за въздушната й кампания, а разнообразието от доставки ще бъде важен сигнал за европейско единство“, пише изданието.

Разширеният арсенал също би нарушил руското оперативно планиране. Не само ще бъдат изложени на риск повече цели, но и ще бъде по-трудно за Русия да знае къде ще бъдат насочени ракетите.

Доставките на ракети Taurus ще принудят военновъздушните сили на Кремъл да изложат на риск повече от своите щурмови и разузнавателни самолети - безценни въздушни средства, които не могат да си позволят да загубят.

Слуховете, че Великобритания е предложила да купи ракети Taurus за собствените си запаси и вместо това да изпрати нова пратка Storm Shadow в Украйна, бяха отречени от Берлин.

"Украйна има нужда от Taurus и то сега. Storm Shadow не е еквивалентен заместител", казва Мари-Агнес Щрак-Цимерман, председател на комисията по отбрана на германския парламент.

"Няма убедителни аргументи за това, европейците да ограничават доставките на оръжия. Украйна използва други германски оръжия, за да унищожи руски военни цели, така че Германия да не трябва да се бие с Русия със собствените си оръжия", заключава изданието.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук