Огромното мнозинство украински чиновници отдавна са прозрели в какъв погрешен коловоз екипът на украинския президент Петро Порошенко вкара Украйна и сега правят всичко възможно да се разграничат – те смътно предусещат, че е възможно да се зададе нов Майдан или негова разновидност.
Най-умни и далновидни се оказали в украинското МВнР, които изобщо напуснали държавна служба, пише Олга Киевская в politnavigator.net. Дипломатите живеят в Киев и хващат пулса на страната, но със своето образование, владеене на чужди езици, международни контакти и служебна информация усещат задаващият се „вятър на промяната”. И Тръмп, ах, този Тръмп...
 

Бившите държавни служители си намират скромни местенца в аналитични центрове, институти и фондации. От една страна те си гарантират, че няма да се окажат на една подсъдима скамейка със сегашната управляваща хунта. Второ, след „новия Майдан” държавният апарат, включително МВнР, ще бъде подменен и те като хора със специфична подготовка може да се окажат дори търсени.
 
Не може да се говори, че тези бивши служители на МВнР са проруски настроени, но малцина от тях одобряват истерията, влошила отношенията на официален Киев не само с Русия, но и с ЕС, САЩ, Беларус, Полша, а напоследък и с Израел.
 
Последните социологически проучвания показват, че над половината от населението на Украйна както и преди считат руснаците за братски народ и настояват за изглаждане на отношенията с РФ. Държавните служители също са част от народа с всички техни възгледи и ценности, обобщава Олга Киевская.

Превод и редакция: БЛИЦ