Почина бившият военнослужещ на СС Карл Мюнтер (Karl Münter), съпричастен към масовото клане във френското село Аск през 1944 година, при което бяха екзекутирани 86 местни жители. 


По информация на Europe1, до края на живота си Мюнтер е изпитвал симпатии към на нацизма и се смята за герой сред членовете на ултрадясната Национал-демократична партия на Германия.  

Смъртта на 96-годишния ветеран на СС бе потвърдена от Кристина Панек, прессекретар на прокуратурата на град Хилдесхайм в Долна Саксония.

По думите ѝ, във връзка с кончината делото срещу Мюнтер, заведено срещу него през миналата година за изказвания по немската телевизия относно преувеличаването на жертвите на Холокоста, е прекратено, пише Le Monde.

Потомци на жертвите на клането в Аск призоваваха в последните години от живота на Мюнтер той да бъде подведен под отговорност, но властите в Германия отказваха да удовлетворят техните искания.

По думите им, той вече е бил наказан вследствие на трибунала във Франция през 1949 година, затова той не може да бъде осъден повторно за това си деяние. 

През 1955 година той е бил помилван в рамките на френско-германските мерки за помиряване след Втората световна война, върнал се е в родината си и е започнал работа като пощальон, но така и не изгубил вярата си в национал-социализма:

така, през 2018 година Мюнтер участва в конгрес на Национал-демократичната партия на Германия, която властите определят като дясноекстремистка, а редица експерти и изследователи, като приемник на НСДАП, единствената законна партия в Третия райх. 

В рамките на мероприятието мъжът говори в качеството си на "свидетел на времето". 

Клането в Аск става на 1 и 2 април 1944 година, след като в околностите на селото е била извършена диверсия срещу влак, превозващ войници на 12-а танкова дивизия на СС "Хитлерюгенд".

В отговор на атаката есесовците събират 86 младежи и мъже, живеещи от двете страни на железопътната линия, и ги убиват. 

Мюнтер, който в онзи момент е служил в Хитлерюгенд, е заявил, че не е участвал в разправата, а само е констатирал жертвите. 

Превод и редакция: БЛИЦ