Най-възрастният преживял австрийски холокост, който е минал през четири концлагера, е починал на 106-годишна възраст, съобщи в петък организацията на еврейската общност (IKG) на Виена. Марко Файнголд, оцелял в Аушвиц, в окупираната от нацистите Полша и три германски концентрационни лагера, почина в град Залцбург в четвъртък след белодробна инфекция, съобщи австрийската информационна агенция APA.
 

Въпреки напредналата си възраст, Файнголд беше активен в изказванията си срещу Холокоста, участвайки в множество конференции и събития за ученици.
 
"Сигурно съм говорил с около половин милифайнголд
он души общо", каза той пред AФП в интервю през 2018 г., като добави, че се е заклел пред себе си в Аушвиц, че ще разкаже своята история.
 
Роден на 28 май 1913 г. в Австро-Унгарската империя в сегашна Словакия, Файнголд е арестуван в Прага и депортиран в Аушвиц през 1940 година.
 
Оттам Файнголд - или затворник 11 996 - е отведен в Дахау и след това в Бухенвалд, където оцелява като строителен работник.
 
След като изгубил баща си и братя и сестри в лагерите, той е освободен от Бухенвалд, когато през май 1945 г. американските сили превземат лагера.
 
Но той не можа да се върне във Виена, тъй като неговата група от оцелели беше възпрепятствана да пътува през съветската окупационна зона, която заобикаляше града.
 
"Руски войник ни каза, че са имали заповеди да не ни позволяват да преминем. Новият (социалдемократически) канцлер Карл Ренер беше казал: "Няма да вземем обратно евреите", " каза Файнголд.
 
Тогава Файнголд решил да отиде в Залцбург близо до германската граница, която беше в американската окупационна зона. Там той основава мрежа, която помогна на 100 000 евреи да емигрират в администрирана от Великобритания Палестина.
 
Самият той отказа да напусне Австрия въпреки трудностите поради дълбоко вкоренения антисемитизъм в страната.