Унгарският държавен търговец на енергия MVM е постигнал споразумение с "Газпром" относно възможността за отлагане на плащанията за газ през следващата зима, съобщават унгарските медии.

Според "Блумбърг" сделката ще увеличи финансовата гъвкавост на MVM Group, пише news.bg.

Унгария спечели тригодишно забавяне на сметките за газ, които трябва да бъдат платени през следващите шест месеца, се казва в изявление на Министерството на икономическото развитие.

При 300 евро (292 долара) за мегаватчас това би възлизало на 3,5 милиарда евро до 4,5 милиарда евро, посочиха от министерството. Споразумението е между "Газпром" и унгарската държавна енергийна компания MVM Zrt.

Увеличаващите се плащания за енергия засилват опасенията за състоянието на икономиката на Унгария. 

Допълнителните покупки на газ, според оценки на правителството, ще струват 740 милиарда форинта, или 1,7 милиарда долара, а това ще увеличи дупката в държавния бюджет до 6,1% от БВП.

В началото на септември стана известно, че Унгария е подписала споразумение с Русия за допълнителни газови доставки. Става дума за нови до 5,8 милиона кубически метра газ на ден.

Преди нахлуването на Русия в Украйна, Унгария подписа дългосрочно споразумение за получаване на 3,5 милиарда кубически метра газ годишно от Русия чрез тръбопровода "Турски поток" и още 1 млрд. куб. м чрез тръбопровод от Австрия.

Унгария е силно зависима от руската енергия, като получава около 80 процента от газа си от Газпром и се противопоставя на всякакви санкции на ЕС за руския газ.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук