Жител на Финландия се натъкна на удивително природно явление по крайбрежието на Балтийско море. Докато се разхождал на остров в Ботаническия залив, Ристо Матила попаднал на истинска колекция от сферични ледени предмети, наподобяващи големи яйца.

Странните обекти покривали площ от около 30 метра, пише Yle.

Матила направил няколко снимки и ги качил в Инстаграм. Той отбелязва, че от 25 години живее край морето и до момента не е виждал нищо подобно.„С жена ми стояхме и се възхищавахме на уникалното природно явление. Носех камера и реших да запечатам необикновеното зрелище за поколението”, разказва мъжът.

Специалист по леда от Финландския метеорологичен институт обяснява, че „ледените яйца” не са свръхестествено явление, въпреки че подобно нещо се наблюдава много рядко. Подобни неща се образували по плажове с фин пясък. Водата около камъчетата или боклуците замръзва, а вятърът допринася за образуването на леда.  

Експертът добавя, че срещата на Матила с „ледените яйца” е щастлива случайност, защото обикновено те се появяват през нощта и на сутринта от тях няма и следа.

Превод: БЛИЦ