Китайка, използваща псевдонима Гуан Юе, е обвинена в мащабна измама, продължила поне три години. Гуан Юе измами повече от дузина работодатели, като работила едновременно за 16 различни компании, без изобщо да се появява на работа. 

Начинът, по който Гуан Юе постигна този невероятен паралелизъм в кариерата си, е удивителен по своята хитрост. 

Според китайските медии тя не само е заемала позиции в различни компании, но също така е поддържала подробни записи за всяка от тях, включително начални дати, нейната роля във всяка организация и данни за банкова сметка за получаване на заплати.

За да поддържа илюзията, че е активна, Гуан Юе редовно провеждала фалшиви интервюта и правела снимки по време на тях, предоставяйки тези снимки на настоящите си работодатели като доказателство, че се среща с клиенти и прави работни посещения. 

Измамата продължи години наред и дори й позволи да си купи скъп апартамент в Шанхай.

Заслужава да се отбележи също, че Гуан Юе е била толкова заета да търси работа, че периодично възлагала срещите за интервюта на други в замяна на комисионни. 

Повечето от работните места обаче оставали нейни и тя винаги намирала нови работни места, за да замени тези, на които вече била уволнена поради неефективност.

Схемата на измамницата започнала да се разплита в началото на 2023 г., когато един от бившите й работодатели открива нейното писмо за напускане в онлайн група. 

Собственикът на технологична компанияъа Лю Джиан наел Guan Yue и няколко други служители, но ги уволнил след три месеца неефективност. 

По-късно Джиан случайно видял писмото за напускане на Гуан Юе от друга компания и започнал разследване.

Действията на Джиан доведоха до разкриването на огромната измама, която донесла на измамничката повече от 50 милиона юана. 

По ирония на съдбата Гуан Юе била арестуван по време на интервю за нова работа. Към момента на ареста тя е имала 16 работни места, но реално не е работила на нито едно от тях. 

Въпреки това тя получавала месечна заплата, както и комисионни от колеги, които е помогнала да наеме.

Гуан Юе, нейният съпруг и повече от 50 съучастници, замесени в тази измама, са арестувани. Този случай е само един от многото, които сочат сериозен проблем с трудовите измами в Китай. 

Специализирани групи се набират от множество работодатели, подават фалшиви автобиографии, но в действителност се интересуват само от незаслужени заплати.

Разкритата измама на Гуан Юе вероятно ще доведе до по-строги мерки за проверка на кандидатите за работа.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук