Новият президент на Европейската комисия заяви днес, че Брекзит без споразумение ще има "масово негативни последици" за Великобритания и ЕС.

Тя допълни, че Брюксел може да предостави спешна помощ за държави като Ирландия, които биха понесли тежестта на подобен процес.

В първото си интервю, което даде, след като беше одобрена за поста си, Урсула фон дер Лайен заяви, че договореното споразумение между Тереза Мей и главния преговарящ за Брекзит в ЕК, Майкъл Барние, ще остане в основата на всякакви бъдещи преговори.

„Не искаме твърд Брекзит, това е лош резултат и за двете страни”, каза тя в интервю за Guardian.

Продължаващата трета година криза около Brexit се задълбочава на фона на обещанията на Борис Джонсън, който е фаворит за спечелването на премиерския пост, да напусне ЕС с или без сделка на 31 октомври.

Британската Камара на общините днес одобри предложение, което ще затрудни евентуален опит на следващия премиер да извади Великобритания от Европейския съюз без сделка.

Депутатите одобриха мярка, която възпира правителството да даде ваканция на парламента в седмиците преди насроченото излизане на Обединеното кралство от ЕС - 31 октомври.

Фон дер Лайен засегна и въпроса с бюджетния дефицит на Италия. Тя отбеляза, че европейските правила за стабилността и икономическия растеж трябва да бъдат спазвани, но и че те позволяват доста голяма гъвкавост, която може да бъде използвана за постигане на растеж чрез инвестиции.

"Това е една от стъпките, които можем да направим заедно. Трябва да премахнем разгорещените емоции от дебатите", посочи Фон дер Лайен. Така, на практика, тя предложи смяна на тона на преговорите между Брюксел и Рим във връзка с италианските публични финанси.

По темата с върховенството на закона в Полша и Унгария Фон дер Лайен каза, че "ние искаме мониторинг за всички държави членки, за да избегнем впечатлението, че част от Европа гледа другите с фундаментално критичен поглед. Всички ние трябва да научим, че пълното върховенство на закона е винаги наша цел, но и че никой не е съвършен".

В отделно интервю за германския вестник "Велт" Фон дер Лайен обеща да заеме твърда позиция по отношение на Русия и да запази санкциите заради ролята на Москва в конфликта в Източна Украйна.

"Кремъл не прощава слабостта. От позицията на силата трябва да запазим санкциите срещу Русия", каза тя, като добави в същото време, че ЕС трябва успоредно с това да търси диалог с Москва.

Превод и редакция БЛИЦ