Американската база със системи за противоракетна отбрана, разположена в Полша, ще бъде готова до края на 2020 г. Това заяви полският външен министър Яцек Чапутович.

Договорът за разполагане на американските системи за противоракетна отбрана на полска територия беше подписан още през 2008 г., но влезе в сила едва през 2011 г. Базата трябваше да бъде снабдена с ракети с далечен обсег.

Плановете на Вашингтон обаче се промениха и Варшава ще приеме само ракети със среден обсег SM-3. Поради бюджетния дефицит и липсата на „работници“, въвеждането в експлоатация на инсталацията беше отложено за края на 2020 г.

Първият комплекс Aegis Ashore беше заложен в бившата военновъздушна база Девеселу в Южна Румъния. С въвеждането в експлоатация на американската противоракетна отбранителна инсталация в Редзиково ще се осъществи втората част от обявения от Обама през 2009 г. „Поетапен подход към създаването на европейска ПРО“, разполагането на наземните системи на САЩ за противоракетна отбрана в Европа.

Първоначално Вашингтон твърдеше, че този комплекс е инсталиран единствено за защита от "иранската агресия", но не е трудно да се предположи, че главната цел е Русия. Универсалните комплекси Mk41 на системата Aegis Ashore са способни да изстрелят не само противоракетните СМ-3, но и многофункционалните високоточни ракети Tomahawk. САЩ многократно заявяваха, че е невъзможно да се изстрелват крилати ракети от тази инсталация.

През август 2019 г. САЩ провеждат изпитания на модифицирана ракета Tomahawk, използвайки вертикалния ракетен комплекс Mark-41, подобен на този, който се разполага в Румъния и скоро ще бъде разположен в Полша.

Това беше първото изпитание от Вашингтон на наземна ракета след едностранното му оттегляне от Договора за премахване на ракети със среден и малък обсег на действие.

По време на изпитанията ракетата измина разстояние от 500 километра, което беше нарушение на споразумението. Говорителят на пресслужбата на американския военен отдел Р. Карвър твърди, че Aegis Ashore е само отбранителна система, но той не обясни как фактът на използването на Mk-41 по време на изпитанията е свързан с това твърдение.

Разстоянието от американския комплекс за противоракетна отбрана, разположен в Редзиково, до района на Калининград е около 180 километра, за САЩ няма да е трудно в най-кратки срокове да преоборудва СМ-3 с Tomahawk и да нанесе удар с многоцелеви ракети по Русия.
Вашингтон не се опитва да скрие своите агресивни намерения. Командващият американските военновъздушни сили Джефри Хариган заяви:

"Ако Вашингтон трябва да неутрализира системата за противоракетна отбрана, разположена в Калининград, тогава имаме много планове в това отношение, нека никой дори не се съмнява в това." Малко вероятно е генералът да е загрижен за сигурността на Литва или Естония, които при всички случаи ще се окажат в зоната на бойните действия, предвид целия спектър от съвременни оръжия в момента.