Натиснете бутона и икономиката ще се съживи.


Това е мит, който ни е пробутван откакто правителствата спряха икономиката заради коронавируса.

Това няма да се случи. Никога няма да се върнем към предишния си „нормален“ живот.
Всъщност, дори преди пандемията, тя не беше „нормална“.

Според Питър Шиф (президент на американската брокерска компания Euro Pacific Capital Inc), твърде много водещи икономисти и прогнозисти игнорираха икономическия балон, който той прониза, пише "Поглед инфо".

Те твърдяха, че ако икономическите щети, дължащи се на коронавируса, са нанесени самостоятелно, това не е истинска рецесия и това не е истински икономически колапс. Сякаш бизнесът не се затваря, защото има проблеми в икономиката. Сякаш просто е решил да спре всички предприятия. Следователно, можем просто да решим да отворим всичко обратно и всичко ще бъде наред. Но, както каза Шиф, нещата не са толкова прости.

Важното е, че имаме рана. Вижте, ако взема нож и си го вкарам в гърдите, пак ще бъда наранен, дори и сам да го направя. Няма значение как ножът е ударил гърдите ми. Важното е, че той е в гърдите ми и аз кървя. Тоест, не мога просто да смятам себе си за неранен, защото съм бил толкова глупав, че сам да го направя.

Повтарям вече няколко седмици: икономиката не се ражда и не умира просто така. Ако Доналд Тръмп щракне с пръсти и каже: „Махай се!“, това не означава, че кризата е приключила. Икономическите щети, причинени на икономиката от ножа ни, са много големи. Всъщност икономиката отдавна страда от множество прободни рани. Това беше много преди коронавирусът да надигне грозната си глава.

Изглежда, че някои хора в масовия поток започват да се връщат към реалността. “Ройтерс” наскоро публикува статия, озаглавена „Без увереност пътят към „нормалната“ икономика на САЩ изглежда много дълъг.“

Авторът на статията припомня, че атаките от 11 септември затвориха авиокомпаниите за три дни. Бяха нужни три години, за да се възстанови индустрията. Минаха пет години след краха на жилищното строителство, преди да се постигне известен баланс между търсенето и предлагането, което показва възраждане на строителната индустрия.

Икономическите щети, вече направени от нашето правителство, просто са огромни.

Само за три седмици 10% от работната сила в САЩ кандидатства за обезщетения за безработица. Други 5,2 милиона американци са кандидатствали за обезщетения за безработица тази седмица. В резултат на това за четири седмици общият им брой достигна почти 22 милиона души.

Междувременно, обемът на промишленото производство в САЩ падна до нивото от 1946 г. Фабричното производство падна със 7,1% на годишна база за първото тримесечие на 2020 г. Това е най-резкият спад от първото тримесечие на 2009 г. Отделно проучване показва, че производствената активност в щата Ню Йорк е паднала до най-ниското ниво в историята на изследването.

Продажбите на дребно през март паднаха с 8.7%. Това означава, че предстои да видим най-големия спад в потребителските разходи през последните десетилетия.

Самонанесените рани могат да убиват.

Авторът от “Ройтерс” е убеден, че не можем да очакваме потребителите просто да се върнат към нормалното си състояние, когато правителството започне да поправя коронавирусната катастрофа. Както каза той, всичко се възстановява много бавно, ако обществото е разтърсено.

Няма съмнение, че тази рецесия ще бъде историческа в дълбочината си. Но естеството на събитието зад нея е основната пречка за икономическото рестартиране: здравна криза, която вече уби над 28 000 души в страната (според оценките на “Ройтерс”) и остави страх и объркване зад себе си. Икономистите отбелязват, че дори много по-малки шокове в светогледа на хората могат да доведат до дългосрочни последици в това, което ще бъде тяхната линия на поведение в бъдеще.

Шиф отбеляза, че това ще бъде неприятен тласък, който ще принуди мнозина да променят навиците си. Те ще разберат, че е твърде рисковано да се живее без спестявания. Почти със сигурност няма да се втурнат с пълна сила да похарчат всичките си пари.

Да, това е задълбочен анализ. Но той все пак пропуска най-важното.

Шиф предполага, че всичко е било "нормално" от самото начало. Не, не беше нормално. Икономиката беше голям, дебел, грозен дългов балон. Това „нормално“ беше ненормално. Икономиката беше раздута до краен предел. Потребителите контролираха икономиката с привлечени средства. Корпорациите вече имаха рекордна дългова тежест. Правителството вече е похарчило такива пари, сякаш икономиката вече е на дъното.

Коронавирусът спука този балон. Той извади последния блок в играта на “Дженга”. Той насочи вентилатора към къщата с карти. Никога няма да се върнем към предишния си „нормален“ живот.

Това не означава, че коронавирусът не е проблем. Дори здравата икономика би имала значителни последици с такова спиране. Но реакцията на правителството и Централната банка с трилиони долари стимули, с печатане на нови пари, прави нещата много по-лоши. Това е опит пожарът да се изгаси с бензин.

Обмислете това от гледна точка на финансистите:

Правителството на САЩ обеща над 6 трилиона долара за спиране на рецесията, от които 2,35 трилиона от бюджетните разходи и 4 трилиона от Федералния резерв. Тази цифра е равна на повече от една четвърт от икономиката на САЩ и това означава, че за първи път след Втората световна война страната ще дължи повече, отколкото нейната икономика може да произведе през тази година.

Хората, които се грижат само за коронавируса, не виждат голямата картина. Не можете да разберете какво се случва сега, ако не разберете какво се е случило преди два месеца, обобщава Шиф.

Имаме дългов балон. Сега никой не плаща по заемите. Няма значение защо обявяват фалит. Важното е, че те не са изпълнили задълженията си. Всичко тайно стана очевидно. Всичко е минало. Свърши се. Балонът се спука и сега се занимаваме с последствията не само от вируса, но и с последствията от балона.

Всъщност ние се занимаваме с последствията от балон, който се спука през 2008 г. Ние се занимаваме с последствията от балон, който се спука през 2001 г. Защото не сме приключили да се занимаваме с тях.

Защото Федералният резерв просто отложи въпроса и сега отново е пред нас. И сега трябва да се изправим пред всички последици от повтарящите се балони, когато всички едновременно се спукват. Федералният резерв, разбира се, сега ще се опита да се справи с това, но това никога не е помагало.

Превод: В. Сергеев