Ръководителят на Националния здравен институт на САЩ към Министерството на здравеопазването и хуманитарните услуги, Франсис Колинс смята, че към момента няма данни за изтичане на коронавируса от лаборатория в Китай, но подобна хипотеза не може да бъде напълно изключена. Това съобщава „Фокс нюз“.

Както специалистът припомни, бяха обявени по-ранни версии за създаването на коронавирус при разработването на биологични оръжия.

"Това не е същото като това, което знаем за този вирусен геном", каза Колинс. Според него също имало предположения, че коронавирусът "поради грешка" е започнал да се разпространява от китайската лаборатория в Ухан, където е изследван, уточнява БГНЕС.

"Никога не съм изключвал това, въпреки че няма доказателства", каза ръководителят на Националния здравен институт на САЩ.

"Когато говорим за случилото се, нека се опитаме да изясним разликата между различните твърдения и възможности. Някои от тях са доста невероятни, други все още са правдоподобни", добави Колинс.

"Извънредните искове изискват извънредни доказателства", каза той за версията на вируса, изтекла от лабораторията.

Президентът Джо Байдън заяви в края на май, че американската разузнавателна общност не разполага с достатъчно информация, за да каже със сигурност как е започнало разпространението на новия коронавирус: от човешки контакт със заразено животно или възможен инцидент в китайска лаборатория.

Американският лидер възложи на разузнавателните служби да удвоят усилията за проучване на всички налични данни и за 90 дни да му подготвят нов доклад.

Говорителят на китайското външно министерство Жао Лиджиян заяви, че подобна заповед на американския президент показва, че САЩ не се интересуват от факти и истина, не се интересуват от провеждането на сериозно, научно обосновано проучване на източниците на произхода на коронавируса и използва епидемията като инструмент за политическа манипулация и смяна на вината.

ОЧАКВАЙТЕ ПОДРОБНОСТИ В БЛИЦ!