Американският президент Джо Байдън разпореди ново разследване за произхода на коронавируса. Китайските власти обаче отказват, а говорителят на китайското външно министерство дори посочи, че вирусът може да е от американска лаборатория.

Новият доклад дали вирусът има естествен или лабораторен произход трябва да бъде изготвен до 90 дни. Американските разузнавателните служби не изключват и двата сценария. 


Китайските власти обаче смятат, че това е опит на Вашингтон да хвърлят вината върху Пекин и прикрие некомпетентната си реакция, както и че е възможно произходът му да е от американска лаборатория. 

"Има много съмнения около лабораторията във Форт Детрик, а Щатите имат повече от 200 биологични лаборатории по целия свят", заяви говорителят на китайското външно министерство Чжао Лицзян.

По-рано Световната здравна организация отхвърли версията, че коронавирусът е изтекъл от китайската лаборатория в Ухан, която изучава подобни вируси в миналото. Но конспирацията беше подкрепена с нови доказателства, след като "Уолстрийт джърнъл" съобщи, че трима от изследователите в Ухан са били болни със симптоми, подобни на корорнавирус, преди първите случаи на болестта през ноември 2019 г. 

"Китайското правителство гони медиите, които се опитват да разследват. Екипи са били задържани или заплашвани", сподели д-р Амеш Адалжа от "Джон Хопкинс Институт". 

И това повдига въпроси. Доказателства в подкрепа и на двете теории не липсват, а пръв предшественикът на Джо Байдън - Доналд Тръмп настоя, че произходът му е изкуствен, и дори го наричаше "китайския вирус".