В разгара на пандемията от коронавирус в САЩ, където има най-много положителни проби с новия вирус, в болниците липсват достатъчно тестове при огромното търсене. При тези условия хората с подходящи връзки могат да се уредят с проби от лекари, на които пациентите плащат твърда годишна сума, съобщи CNN.

В района на Лос Анджелис поне двама от т. нар. "concierge doctors" са провели хиляди проби или са снабдили желаещите с тестове, които да си направят вкъщи. Цените са между 250 и 600 долара. Медицинският Борд на Калифорния обяви, че е наясно, че „някои лекари правят това“.

"Ако бъдем уведомени, че някои от нашите лицензирани лекари са ангажирани в подобни дейности – доктори, медицински сестри, асистенти и т. н., ще разследваме случая и ще вземем съответните мерки“, обяви говорителката на Медицинския Борд Вероника Хармс.

От американската Администрация за храни и лекарства не отговориха на въпросите на CNN относно законността на продажбата на тестове или предоставянато им на пациенти, които да ги правят по домовете си.