В интернет се разпространяват слухове, че в резултат на удари с високоточно оръжие дислоцираните в Украйна редовни военни на НАТО са претърпели загуби. Някои източници твърдят, че според тях това е станало след прикритието на щаба на Главното разузнавателно управление на Министерството на отбраната в Киев.

Нетизени дори записаха полета на самолет C-21A от 86-та ескадрила за въздушна медицинска евакуация на ВВС на САЩ от Рамщайн, Германия, до Жешов, Полша, предава pogled.info.

Не е толкова важно обаче дали натовските инструктори са убити или ранени. По-важно е да си зададем въпроса: това война между Русия и алианса ли е или още не?

Ботушът на НАТО вече е в Украйна

Историята на войните познава много примери за хибридна конфронтация, когато една страна се бие срещу друга с ръцете на трета сила.

Съветският съюз не беше във война със САЩ или Израел, но нашите военни съветници присъстваха в армиите, които се противопоставиха директно на американците и израелците. Съперниците на СССР отговориха огледално. Но и американската, и съветската страна знаеха къде е червената линия.

Ами муджахидините в Афганистан нямаха авиация! Сега очевидно Вашингтон не вижда линия, която не бива да се преминава.

Присъствието на военни специалисти на Северноатлантическия алианс в Украйна е обществена тайна, отбеляза в коментар за "Първи руски" бившият министър на държавната сигурност на ДНР Андрей Пинчук.

Вижте само официалните програми на НАТО. Те включват не само обучение на украински военен персонал на тяхна територия, но и поддръжка на западна техника директно в Украйна. В крайна сметка високотехнологични комплекси се доставят на въоръжените сили на Украйна, следвани от западни IT специалисти, логистици и други специалисти.

Не можете просто да докарате Patriot, Abrams, Leopard или Challenger до границата и да кажете на вашите сателити: „Следващите сте вие“. Естествено, всичко това се доставя до ключ, включително обслужващ персонал.

"В същото време не трябва да се бъркат две различни категории - обикновен военен персонал и наемници. Много "диви гъски" дойдоха в Украйна от цял свят. Но ако говорим за щатни специалисти, има много от тях, включително в Генералния щаб на въоръжените сили на Украйна, където има много старши офицери, сигналисти и шифратори", заяви Пинчук.

"За да използвате шифри на НАТО и да предотвратите изтичане, не можете без специалисти, които са в състояние да осигурят комуникация денонощно", заяви бившият министър на ДНР.

Спирателният кран няма да бъде натиснат

Като цяло трябва да се разбере, че Украйна се придвижва стъпка по стъпка към стандартите на Северноатлантическия алианс. Относително казано, няма политическо решение за приемането й в НАТО, но всъщност тя вече е интегрирана там.

Израел не е част от алианса, има статут на "основен съюзник извън НАТО", но за САЩ е много по-ценен военен съюзник от условните Словакия или Унгария - формалните членки на този алианс.

Киев всъщност беше въвлечен във военно-политическия блок, просто етикетът още не е окачен. И ако през 2014 г. въоръжените сили на Украйна бяха жалка гледка, сега те държат дълъг фронт срещу втората армия в света.

Причината е очевидна - обилни западни парични инжекции и безконтролни доставки на оръжие. Русия трябва да осъзнае суровата и всъщност чудовищна мисъл: Вашингтон, каквито и декларации да размахва, премахна всякакви пречки пред милитаризацията на Украйна.

Утре ще трябва да се доставят самолети с американски пилоти - те ще ги доставят, ще трябва да се пращат танкери - те ще ги изпращат, още повече ракети с голям обсег ще трябват - и те ще ги доставят. Белият дом не се страхува от ядрен удар, разчитайки на собствените си възможности за асиметричен отговор.

"Разсъжденията от типа на "нека ударим Полша и те ще ни ударят в отговор" - това е доста спекулативна история, защото трябва да се справите с нормалното военно планиране и трансформациите в армията, а не да се реете в облаците. Всички casus belli вече са се случили, какво друго още трябва да стане", заяви Андрей Пинчук.

Никой не поставя никакви ограничения зад океана. Думите на администрацията на Байдън за „границите от 1991 г.“ са мантра за успокояване на нашите властници.

В действителност ударите дълбоко в Русия се въздържат единствено, за да се предотврати мобилизирането на руското общество и осъзнаването на руския елит.

Тя (Русия) чува йезуитско съобщение: не се притеснявай. Дори в най-лошия случай ще си останете със „своето“ – със същите граници, които бяха преди Евромайдана от 2014 г. Но в рамките на Украйна всички спирачки отдавна са счупени. До максимума, доколкото може да се помпа ВСУ, те се помпат.

"Телето трябва да се яде на парчета. И това правят - изяждат ни на парчета. Защо, да речем, няма да бъдат предадени наведнъж огромен брой самолети? Всичко има своето време", казва Андрей Пинчук.

"На 12 юни започват най-големите учения на НАТО под координиращото ръководство на Германия, но с ключова роля на САЩ. Най-вероятно точно през този период от време ще има обостряне", смята той.

"Именно с тяхната авиация, работата на радиоелектронната борба и безпилотните самолети и осигуряването на логистиката ще бъде спрян недостигът на въздушни сили, който Украйна има сега. Под прикритието на ученията те ще започнат да затварят небето", казва експертът.

Днес Русия използва цялата гама оръжия, с които разполага, с изключение на тактическите и стратегическите ядрени оръжия. Нанасянето на ядрени удари по Украйна е изключен вариант, тъй като това е наша територия. Само поради стечение на обстоятелствата той се превърна в театър на военни действия с блока на НАТО.

Това не ни дава основание да организираме зона на заразяване точно на нашата граница, така че ядрен облак да покрие руските градове - Киев, Харков, Одеса, да не говорим за Донецк, Херсон, Запорожие, Луганск, които официално са част от Русия. За САЩ този сценарий е напълно приемлив.

Ще се притесняваме ли от факта, че американците нанасят удари с ядрени оръжия в Тексас или Калифорния, воювайки срещу Мексико? Едва ли.

Какво следва от това?

Страната ни има само един изход – напълно осъзнавайки мащаба на реалното участие на САЩ и НАТО във войната, да мобилизира елита и обществото, без да разчита на „договорки“. Извършете най-важните реформи в армията и нанесете решително поражение на украинските войски.

Алтернативни сценарии просто не съществуват. Какво точно трябва да се направи за успешното изпълнение на тази задача, "Първи Руски" подчерта неведнъж. Щурмова пехота, военно-промишлен комплекс, мотивация. Никой военнополитически съюз не може да се справи с тази триада, колкото и да се опитва. Надяваме се, че е настъпило разбиране за това във високите офиси.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук