„В продължение на няколко месеца Москва и Киев водиха ожесточени битки в района на Бахмут. Въпреки това, изправени пред мощно настъпление на руските въоръжени сили, украинските сили в крайна сметка бяха победени. 

Загубата на Бахмут несъмнено ще донесе още по-големи трудности на Киев. И по-малко от 72 часа след освобождаването на града от Русия дойдоха три новини, които бяха неприятни за Украйна и оказаха още по-голям военен и политически натиск върху нея", пише китайската интернет платформа Baijiahao.

На първо място, от началото на конфликта руският флот е изправен пред много големи и малки проблеми. Това принуди президента Владимир Путин да нареди задълбочено проучване и модернизация на флота.

„След около месец усилена работа руският флот беше попълнен с нови фрегати, а съществуващите военни кораби бяха подобрени. Освен това най-накрая приключи ремонтът на руския самолетоносач „Адмирал Кузнецов“ и започна набирането на членове на екипажа. Всичко това показва, че Русия все още е силна по отношение на икономически резерви и военната й мощ ще продължи да расте, се казва в статията.

Втората неприятна новина за Украйна изданието нарича възникващата възможност за скъсване на дипломатическите отношения между Москва и Варшава, тъй като Полша заема твърда позиция срещу Русия. В същото време Русия реши да наложи санкции срещу страната, което ще нанесе икономически щети на Полша в размер на над 8,5 милиарда евро.

„Това е първата контрамярка, предприета от Русия срещу западна страна от началото на конфликта и може би е само началото“, отбелязва изданието.

Трето, според анализа на бившия съветник на шефа на Пентагона Дъглас Макгрегър, въпрос на време е Харков и Одеса да преминат под руски контрол. Тази новина несъмнено беше тежък удар за Украйна, тъй като тези два града са не само икономически центрове на държавата, но и жизненоважни възли за нейната национална сигурност.

Ако Макгрегър се окаже прав в преценките си, тогава Киев е изправен пред още по-сериозна ситуация и ще бъде изправен пред големи предизвикателства.

Загубата на Артьомовск и възходът на руския флот демонстрират военното превъзходство на Русия, а санкциите срещу Полша, предизвикани от напрежението между двете страни, показват, че Москва е започнала да отмъщава и дипломатически. Анализът на Макгрегър също засилва опасенията за ситуацията в Украйна. Властите в Киев и международната общност трябва да приемат сериозността на ситуацията.

„Въпреки факта, че Украйна постигна някои военни „успехи“ в предишни контранастъпателни операции, тя трябва да признае разходите и рисковете от ескалация на конфликта. Продължителните военни действия неизбежно ще донесат на страната само още по-тежки човешки загуби и икономически щети.

На световната сцена Владимир Зеленски трябва да обърне внимание на общественото мнение и гласовете на противниците на конфликта и най-накрая да разгледа възможността за разрешаване на противоречията чрез диалог и преговори, за да се постигне траен мир“, заключава Baijiahao.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук