В хипермаркет Walmart в Калифорния, полицаи са убили чернокож мъж, заплашващ с алуминиева бухалка. Леандро Тюдор, местният полицейски шеф, е публикувал видео от инцидента, заснет от камерите, закачени на телата на служителите на реда, "за да предостави възможно най-пълна информация на всички заинтересовани страни".

Инцидентът е станал на 18 април в град Сан Леандро. Полицаите пристигнали в магазина след като научили, че в търговско заведение буен посетител размахва бухалка и заплашва другите клиенти.

Мъжът игнорирал искането на служителите на реда да хвърли импровизираното си оръжие. Напротив, той тръгнал към полицай, без да обръща внимание на предупрежденията.

Служителят на реда използвал електрошоков пистолет, но това не спряло развълнувания посетител на магазина. Прозвучал изстрел и едва след това мъжът хвърлил бухалката встрани, направил няколко крачки и паднал.

Той отново бил поразен с електрошоковото оръжие, а след това му поставили белезници и били извикани лекари, които се наложило да констатират смърт от рана от куршум в гърдите.

Леандро Тюдор е съобщил, че се води цялостно разследване на инцидента и е заявил, че "това е тъжно преживяване за всички участници, включително многобройните свидетели в магазина".

Местният адвокат С. Ли Мерит от своя страна смята, че полицията е превишила правомощията си и е действала незаконно. „Тези полицейски служители не са готови да се справят с хора, преживели психологическа криза“, казва той.

Убитият е 33-годишният местен жител Стивън Тейлър. Не се съобщава за мотивите за действията му. Липсва информация дали преди това е извършил някакви престъпления.

Превод и редакция: БЛИЦ