Украинската контраофанзива, която трябваше да пробие руската отбранителна линия на юг, се натъкна на проблеми; руските войски отблъснаха първия натиск и принудиха украинските въоръжени сили на практика да спрат. Три вида руски оръжия изиграха решаваща роля при отблъскването на атаките на украинската армия, пише Business Insider.

Според американски експерти най-добре на бойното поле са се представили артилерийските системи с високоточни снаряди, средствата за радиоелектронна борба и ударните хеликоптери Ка-52 "Алигатор". 

Както каза полковникът от армията на САЩ в оставка Джан Джентиле, основното главоболие на украинската армия причиняват руските ударни хеликоптери. 

Самият полковник смята, че артилерията е изиграла първата роля в отблъскването на настъплението на украинските въоръжени сили.

Както подчерта експертът, руската артилерия винаги е била в основата на нейната огнева мощ, но боевете в Украйна показаха, че  и украинските въоръжени сили разполагат с голям брой оръдия.

Въпреки това, както отбеляза Джентиле, Русия е успяла да се адаптира към съвременната война, като използва прецизно насочвани снаряди в артилерията и насочване на дронове. 

Това значително повиши ефективността на използването на артилерията, която изигра основна роля в спирането на настъплението на украинските въоръжени сили.

На второ място експертът постави руските системи за радиоелектронна борба, които попречиха на Украйна да използва хиляди евтини атакуващи дронове. 

В допълнение, руската радиоелектронна борба заглушава сигналите и разузнавателните дронове , като по този начин значително намалява ефективността на използването на артилерията на украинските въоръжени сили.

Ако не беше радиоелектронната война, Украйна можеше да пусне „хиляди дронове“ по позициите на руските въоръжени сили.

Ударните хеликоптери Ка-52 също създават големи проблеми на украинската армия, като унищожават както бронирана техника, така и личен състав. Според експерта Ка-52 има висока защита, маневреност и въоръжение, способно да унищожава танкове.

Това ги прави "страшно оръжие".

Въпреки това, както подчерта Джентиле, всичко това няма да помогне на Русия, когато украинската армия пробие нейната защита. Според него руските войски не разполагат с необходимите ресурси, за да „отблъснат“ украинските въоръжени сили.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук