Китай помага на Русия да заобиколи санкциите на Запада, като доставя на Москва военни технологии, както и технологии за двойно предназначение (гражданско и военно), се твърди в незасекретен американски разузнавателен доклад, цитиран от Ройтерс и БТА.

Оценката, изготвена от Службата на директора на националното разузнаване (ODNI), е публикувана днес от комисията по разузнаването към Камарата на представителите в Конгреса на САЩ.

"КНР предоставя някои технологии с двойна употреба, които армията на Москва използва, за да продължи войната в Украйна, въпреки международния кордон от санкции и контрол върху износа", се казва в доклада на разузнаването, цитиран от Ройтерс.

"Митническите записи показват, че държавни отбранителни компании на КНР доставят навигационно оборудване, технология за заглушаване и части за изтребители на санкционирани отбранителни компании, собственост на руско правителство", се казва в доклада.

Разузнавателната служба посочва, че Китай и Русия са увеличили дела на двустранната търговия, уредена в китайската валута юан, и че финансовите институции на двете страни разширяват използването на вътрешни платежни системи.

Китай е увеличил вноса на руски горива, включително петрол и газ, пренасочени от намалелия износ за Европа.

Русия и Китай приключиха преди дни съвместните си военни учения в Японско море, съобщи руското министерство на отбраната в контекста на силно напрежение със западните страни.

Двете страни, които искат да възпрат т.нар. от тях американска хегемония, се сближиха във военната сфера от началото на руското военно настъпление в Украйна, което Пекин отказва да осъди. За да засилят координацията си, Китай и Русия организираха през последните месеци няколко военни учения, отбеляза АФП.

"Съвместните руско-китайски военноморски учения "Север/Взаимодействие-2023" приключиха в Японско море. "Военните моряци на двете страни отблъснаха атака по въздуха на условния враг. Нападение на военни кораби от различни посоки беше симулирано от самолети за борба с подводници и изтребители на военноморската авиация на Тихоокеанския флот и Народноосвободителната армия на Китай", се казва в съобщението.

"Друга задача, която беше изпълнена в рамките на учението, беше да се нанесе удар по крайбрежна цел с управляеми ракетни оръжия с морско базиране", се казва още в съобщението.

Следете актуалните новини с БЛИЦ и в Telegram. Присъединете се в канала тук