Учени от университета Джордж Мейсън в САЩ коментираха основните условия за прекратяване на пандемията COVID-19. Според тях 70% от населението в света трябва да развие имунитет срещу коронавируса или вирусът трябва да се развие в човешкото тяло, намалявайки неговите патогенни свойства. Това пишат световни медии.

Известно е, че в нов организъм SARS-CoV-2 отслабва, което се наблюдава по примера на други вируси, включително коронавирусите.

Когато вирусът преминава от човек на човек, в него се появяват мутации и тази еволюция често прави инфекциозния причинител по-малко заразен и не толкова смъртоносен. Това ще позволи на коронавируса да съжителства успешно с хората, които вече са свикнали с настинки и грип. Не се знае обаче колко време ще отнеме това.

Във втория случай около 70% от населението на света трябва да се зарази с вируса. Тогава необходимият брой хора ще придобият антитела, които могат да се справят с инфекцията. Това ще бъде краят на епидемията, тъй като мнозина ще развият имунитет.

Според последните данни в света са регистрирани 219,3 хиляди случая на инфекция на SARS-CoV-2. 8,9 хиляди души загинаха от това, 85,7 хиляди се възстановиха. Избухването започна в края на декември 2019 г. в Ухан, Китай.

Превод: БЛИЦ