Американските бойни кораби не могат да се приближат до брега на по-малко 1800 километра, което го прави недостъпен за палубните изтребители-бомбардировачи F/A-18, обяснява капитанът в оставка Джери Хендрикс, пишат от Епицентър

Американските самолетоносачи имат една слабост, която ги прави безсилни пред руските и китайски ракети. Това пише капитанът в оставка от ВМС на САЩ Джери Хендрикс за The Wall Street Journal.

Авторът обръща внимание на факта, че възможностите на съвременните американски бойни кораби не им позволяват да нанасят удари по цели на сушата. За да се конкурират успешно с КНР и Русия, САЩ трябва да увеличат обсега на нанасянето на удари, смята военният експерт.

Rai Al Youm: Западът няма какво да противопостави на най-новата руска система за ПВО

"Китай, и Русия имат на разположение ефективни бойни средства, които значително затрудняват, да не кажем че напълно изключват възможностите за подход на авионосни съединения към цели на сушата", признава кап. Хендрикс.

Заради новите хиперзвукови ракети на опонентите, американските бойни кораби не могат да се приближат до брега на по-малко 1800 километра, което го прави недостъпен за палубните изтребители-бомбардировачи F/A-18, обяснява капитанът в оставка.

Според военния експерт, ако в най-скоро време самолетоносачите не бъдат въоръжени с пилотирани или безпилотни самолети с далечен обсег на действие, ударните групировки на ВМС на САЩ няма да могат да играят особена рола в сдържането на Русия и Китай.

П-рано американското издание Defense One отбеляза, че руската армия се намира в най-добрата си форма от десетилетия, а задълбоването на стратегическата координация между Москва и Пекин подрива преимуществото на Вашингтон, припомня РИА Новости.