Развитите индустриални и бързо развиващите се държави от Г-20 се договориха за усилен контрол и повишена прозрачност на финансовите пазари. Срещата беше успешна не само заради това, смята наблюдателят на Дойче веле Михаел Книге.
Очакванията, свързани с тази финансово-икономическа среща на върха, бяха твърде разнопосочни. Едни се надяваха на някакъв освободителен голям удар и преоткриване на глобалния финансов ред. Други биха предпочели благозвучен, но нищо съществено не казващ призив на държавите от Г-20, след който бързо да се премине обратно към дневния ред.
Протичането на срещата във Вашингтон не оправда нито едно от тези две крайни очаквания и именно поради това бе успешна. Президентът на САЩ Джорж Буш бе прав с изказването си пред срещата на върха, че кризата не е настъпила за една нощ и затова няма да може да се реши за един ден.
Ала европейците и особено германците също бяха прави с настояванията си колкото е възможно по-бързо и колкото е възможно по-конкретно да се пристъпи към ремонт на глобалната финансова постройка.
Внушителен е резултатът от обемистия заключителен доклад на срещата: в съвместния документ се договаря не само изграждането на нови глобални контролни органи, подобряването на контрола над рейтинговите агенции и регулирането на рисковите хедж-фондове. По-прозрачен и предвидим трябва да стане и глобалният финансово-икономически ред. Предстои да бъдат реформирани международните финансови институции.
Та кой би могъл само преди няколко месеца да си помисли, че не друг, а САЩ ще организират среща на върха, на която да се вземат такива решения? Май че никой. Фактът, че не само съвместният план за действия, а и ясният план-график за осъществяването му, както и дата за следващата среща на върха бяха договорени, придава на процеса повече острота.
Освен конкретните резултати обаче срещата във Вашингтон бе успех и поради още една причина: за пръв път държавните и правителствените ръководители на западните развити индустриални държави заседаваха за разрешаването на глобална криза на една маса с колегите си от страните, които са на прага на индустриализацията като Индия, Китай и Бразилия.
Този кръг на Г-20 няма да бъде еднодневка, а по-скоро образец за глобалното справяне с кризи на бъдещето. Развитите индустриални държави подкрепиха единодушно искането бурно развиващите се страни да заиграят по-важна роля.
Точно това означава и често цитираното във Вашингтон изречение, че финансовата система трябва да се пригоди към даденостите на 21 век. След тази среща на върха връщането към уредбата от времето преди финансовата криза изглежда почти невъзможно. /БЛИЦ